L'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán ha negat que Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i ideòleg dels atemptats de Barcelona i Cambrils, fos "col·laborador o informador" dels serveis secrets espanyols. Ho ha dit al Congrés en l'arrencada de la comissió d'investigació del 17-A. "Mai va ser col·laborador ni informador", ha deixat clar a preguntes de la diputada de Junts Pilar Calvo.
Sanz Roldán ha retret a Calvo que insinués que el CNI tenia informació sobre els atacs. "Només imaginar que vam poder evitar la mort de 16 persones és una infàmia, una maldat i una vilesa", ha etzibat, i ha negat també que els serveis secrets tinguessin informació sobre els atemptats a través d'alertes d'altres agències estrangeres i que no avisessin els Mossos.
L'exdirector del CNI ha admès que membres dels serveis d'intel·ligència espanyols van visitar Es Satty "dues vegades, o potser tres" durant la seva estada a la presó de Castelló, però ha assegurat que només ho van fer en el marc de les tasques de "prevenció" del jihadisme que el cos feia a les presons o a les mesquites. No ha volgut aclarir si el CNI va continuar en contacte amb Es Satty un cop aquest ja havia sortit de la presó.
En tot cas, ha recordat que mentre es trobava a la presó, l'imam de Ripoll no només va rebre visites d'agents del CNI, sinó també "d'altres cossos" de seguretat de l'Estat. Segons Sanz Roldán, "com a mínim va rebre la visita de membres de la Guàrdia Civil", tot i que hi podria haver hagut altres visites. L'imam de Ripoll era el líder de la cèl·lula que va atemptar a la Rambla el 17 d'agost de 2017 i va morir a l'explosió d'Alcanar el dia abans.
L'exdirector del CNI ha recordat una entrevista de l'aleshores comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que va dir que la resposta "més efectiva, amb més coneixement, profunditat i lleialtat va ser la del CNI". Tot plegat, després que els serveis secrets s'hagin negat a donar informació sobre els vincles de l'imam amb el CNI perquè el consell de ministres no l'ha desclassificada.
"En tant que el consell de ministres no procedeixi a la desclassificació de la documentació que pugui existir, l'activitat del CNI és secreta i el Congrés només en podrà ser informat a través de la comissió de secrets oficials", diu el govern espanyol. De fet, recorda l'executiu espanyol, en aquest espai ja va comparèixer l'any 2018 el director del CNI per explicar si hi havia alguna relació entre els serveis secrets i Es Satty.
L'exdirector del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) José Luis Olivera ha admès que es van cometre errors en les tasques policials que havien d'evitar atemptats com el del 17-A, tot i que ha negat cap "negligència". Durant la seva compareixença a la comissió d'investigació dels atemptats del 17-A al Congrés dels Diputats, Olivera ha afirmat que el seu cos "no sabia qui era" ni tenia "al radar" l'imam de Ripoll fins després de l'explosió d'Alcanar. Principalment, ha afegit, perquè el CNI no els va informar sobre l'imam, però també perquè alguns cossos no havien introduït informació a la base de dades.
Olivera també ha afirmat que la cèl·lula del 17-A tenia com a objectiu fer un atemptat a gran escala amb explosius, i la decisió d'atropellar gent a la Rambla va ser fruit de l'explosió d'Alcanar. "El primer pensament que tenien era atemptar amb explosius, i quan això els surt malament, n'hi ha un que decideix continuar amb l'atemptat i una cosa fàcil de fer i molt difícil de monitoritzar era atemptar contra la Rambla", ha afirmat.