Feijóo guanyaria Sánchez però seguiria lluny de la majoria, segons el CIS

Un 45% afirma que les protestes contra l'amnistia no són justificables i un 41% les defensa

Feijóo felicitant Sánchez després de ser investit.
Feijóo felicitant Sánchez després de ser investit. | Frederic Esteve
21 de desembre del 2023
Actualitzat a la 13:40h
El PP s'imposaria al PSOE en unes eleccions espanyoles, però tots dos repetirien un resultat gairebé calcat al del 23 de juliol i fins i tot Vox retrocediria, cosa que dificultaria encara més la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. Així ho recull aquest divendres el baròmetre de desembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), segons el qual els populars rondarien el 33% dels vots i els socialistes, el 32%. L'aposta de Pedro Sánchez per l'amnistia per aconseguir el suport de l'independentisme, per tant, no canviaria significativament l'escenari polític.
 
Quin seria el resultat d'unes noves eleccions estatals, segons el CIS?


El baròmetre de desembre fins i tot indica que el PSOE retallaria un punt al PP respecte a les previsions de l'enquesta de novembre. Al seu torn, Sumar també es mantindria amb un resultat molt similar al de les últimes eleccions, del 12%, mentre que l'extrema dreta retrocediria clarament. Vox perdria fins a quatre punts de vot, quedant-se en quart lloc, amb el 8,5%. Al seu torn, tant ERC com Junts també es mantindrien força estables en relació amb la força que tenen ara a Madrid.

El treball de camp de l'enquesta es va fer entre l'1 i el 7 de desembre, amb 4.613 entrevistes. Sánchez, per tant, ja havia estat investit i l'aposta per l'amnistia, explicitada, amb les protestes corresponents davant de les seus dels socialistes i de diverses institucions. Aquelles polèmiques concentracions, de fet, divideixen força els espanyols. El 45% afirma que no són justificables i un 41% creu que sí que ho són.

En tot cas, aquests posicionaments lògicament varien molt en funció de l'electorat. Un 87% dels votants de Vox i un 76% dels votants del PP veuen justificables les protestes, mentre que un 81% dels de Sumar i el 74% dels del PSOE, no, com tampoc la immensa majoria d'electors independentistes. En tot cas, malgrat que el 94% d'espanyols ha sentit a parlar de la llei d'amnistia, només un 10% assegura que l'ha llegida sencera i un 11% més diu que ho ha fet de forma incompleta.

Sigui com sigui, Sánchez continua sent el president preferit pels enquestats, ja que l'esmenta un 28% d'aquests, clarament per damunt del 17% que opta per Feijóo. La líder de Sumar, Yolanda Díaz, és la triada per un 9% i el cap de files de Vox, Santiago Abascal, només recull un 5% de mencions, tantes com la presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Isabel Díaz Ayuso, per ara no candidata. Díaz, però, és la dirigent millor valorada, amb un 4,5 sobre 10, per damunt de Sánchez (4,3), Feijóo (4,1) i sobretot d'Abascal (2,8).