Feijóo i Sánchez es reuniran aquest divendres al Congrés

El líder del PP accepta, tot i les reticències inicials, tractar com a principals punts de la trobada la renovació del Poder Judicial i l'actualització del sistema de finançament autonòmic, a banda de la reforma de l'article 49 de la Constitució, sobre el qual ja hi ha entesa

Alberto Núñez Feijóo, en imatge d'arxiu
Alberto Núñez Feijóo, en imatge d'arxiu | Europa Press
20 de desembre del 2023
Actualitzat a les 11:43h
Finalment, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acceptat reunir-se aquest divendres amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una de les dates que la Moncloa havia proposat, al Congrés dels Diputats. Aquest dimecres al matí, els populars han enviat una carta a la Moncloa amb l'ordre del dia de la trobada. En el seu moment, el líder del PSOE va fixar tres punts claus a tractar amb Feijóo: renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), actualització del sistema de finançament autonòmic i reforma de l'article 49 de la Constitució. En l'ordre del dia remesa pel PP, tot i les reticències, sí que s'han inclòs tots tres punts, encara que escrits diferent.

A la renovació del Poder Judicial s'hi refereixen com a "mesures per garantir la independència judicial", i per al finançament autonòmic han optat per "defensa del principi de solidaritat i de la imprescindible multilateralitat per afrontar el repartiment dels recursos públics: condonació de deute i cessió del 100% dels tributs a determinats territoris". El punt més fàcil per a l'entesa i que totes dues parts qualifiquen de la mateixa forma és la reforma de l'article 49, les condicions de la qual ja es van acordar la passada legislatura. Aquestes, inclouen garanties per escrit que els socis del govern espanyol no demanaran un referèndum constitucional amb noves modificacions.

A banda de l'esmentat, en les seves particulars demandes, Feijóo també ha inclòs a l'ordre del dia abordar les acusacions de Junts als jutges de prevaricació, les reunions fora de l'Estat, la moció de censura a Pamplona, l'amnistia, el "deteriorament" de les institucions públiques, el consell d'estat i la fiscalitat, la "despolitització" dels mitjans de comunicació públics (en referència a RTVE i EFE), informació sobre l'augment d'impostos pactats amb Sumar i els plans d'ajuda per encarar la inflació, així com la proposició de llei que pretén despenalitzar l'enaltiment del terrorisme i l'atac als símbols espanyols.

La reunió, inicialment prevista a la Moncloa, se celebrarà, com dèiem, a la cambra baixa. "On? On vulgui. A Ginebra no, al Congrés. I com? Sense supèrbia, sense imposicions i amb un ordre del dia oficial. Serà vostè capaç, senyor Sánchez? Jo sí", ha exhibit Feijóo des de la tribuna. "On vulgui", s'ha avingut Sánchez, que ha celebrat que Feijóo hagi decidit apartar la seva "obstinació" a deixar-lo plantat per asseure-s'hi.  "Diàleg quan vulgui, on vulgui, sobre el que vulgui i on vulgui, però diàleg, i no insults", ha conclòs el cap de l'executiu estatal.