El PP ha fet aquest dilluns la seva particular celebració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, amb una taula rodona amb el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, en què ha reivindicat el "feminisme de veritat". Hi han intervingut també el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, i la vicesecretària d'Igualtat, Conciliació i Política Social, Ana Alós, entre d'altres.
Alejandro Fernández ha començat la seva intervenció recordant les dones "segrestades per Hamàs" i ha al·ludit a les que pateixen limitacions en els seus drets a l'hora de decidir si estudien, treballen o vesteixen d'una manera determinada. "El feminisme de veritat", ha dit Fernández, "parteix de la idea de l'estricta igualtat entre homes i dones i no generar cap rancúnia entre ells". Ha reivindicat la "humiltat de no voler donar lliçons de feminisme a ningú, com han fet alguns que en la seva vida privada s'han comportat com a autèntics Torrente", en al·lusió clara a Íñigo Errejón.
El líder del PP venia de l'obertura del 44 congrés d'UGT, que té lloc a Barcelona i en què ha fet una intervenció, sent el primer dirigent del seu partit a fer un discurs davant el sindicat. Feijóo s'ha referit a la violència contra la dona com una "lacra" i ha demanat que no s'utilizi "políticament" aquest tipus de crims, el darrer ahir en un poble de Sevilla.
Feijóo ha explicat que el PP va fer, amb el govern de José María Aznar, el primer pla contra la violència contra la dona, el 1998. El 2014, el govern de Mariano Rajoy va modificar la llei de violència de gènere per reconèixer els fills orfes de mare com a víctimes i el 2017 es va signar el primer pacte d'Estat contra la violència masclista.
També ha recordat diverses mesures adoptades en el seu temps al capdavant de la Xunta de Galícia, com fer que un lletrat de la Xunta es personifiqués en tots els processos oberts per assassinats de dones. També es va engegar un pla per facilitar feina a dones sota amenaça de violència masclista.
Contra la llei del sí és sí
El líder del PP ha insistit en què la lluita contra la violència masclista "no ha de tenir color polític" i ha criticat el govern de Pedro Sánchez: "La igualtat no pot ser bandera partidista". Feijóo ha escomès contra la llei del sí és sí, que ha qualificat de mostra de "frivolitat amb efectes perversos i en favor dels agressors". "No hi ha jutges masclistes, hi ha lleis ben fetes o mal fetes", ha dit, per reclamar un pacte d'Estat renovat.
Feijóo ha advocat per coordinar els recursos existents, emprant el diner públic de manera eficient i no per fer "propaganda". Ha recordat els 58 assassinats del 2023, un dels més tràgics: "Només una de cada quatre víctimes havia denunciat i no s'havia denunciat per por. S'ha de facilitar la denúncia, que és el primer pas per evitar l'assassinat". També ha reclamat una llei contra la trata, que és un altre vessant del problema.
En l'acte hi han participat tècniques socials vinculades a l'Ajuntament de Badalona, un guàrdia municipal i una mossa d'esquadra que treballen en l'atenció de les víctimes. Tots ells han defensat la necessitat de potenciar la formació del personal especialitzat i la importància que té que la dona que ha patit agressió sigui acollida per experts ben formats i que no se senti cohibida quan presenta una denúncia.
Una treballadora social que està en l'àmbit rural ha al·ludit a la dificultat de treure la víctima de l'entorn de l'agressor sense disposar d'una xarxa social prou robusta, com la dificultat que en una població petita un ajuntament pugui oferir un pis protegit durant prou temps. Ha quedat clara la necessitat d'aconseguir un acompanyament continuat a les víctimes.