Vivim temps disruptius i ja cal que els moviments socials es posin al dia. El 44 congrés del sindicat UGT s'ha obert aquest dilluns al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al Fòrum, amb l'actuació de María Peláe i el seu Que vengan a por mí, un tema de forta crítica social. Es volia llançar un missatge rupturista i s'ha aconseguit. ¿Quién eres tú pa' taparme la boca, la historia y la mente?, ha cantat l'artista el Dia Internacional contra la Violència contra la Dona. "Visca l'art, la vida i la llibertat!", ha clamat la cantant.
Mentre la Internacional sonava com a suau fil musical, la fila 0 de l'auditori oferia una imatge inhabitual, amb el veterà Pepe Álvarez, que assumirà el seu darrer mandat al capdavant de l'organització, al costat de la vicepresidenta i ministra de Treball Yolanda Díaz, l'alcalde Jaume Collboni, el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.
La inauguració ha començat de manera "flamenca", però el congrés ha assistit a un duel entre la vicepresidenta Díaz i els caps de la CEOE i del PP. Garamendi ha posat en valor el diàleg social i la negociació col·lectiva "que genera la confiança i els grans acords que garanteixen la pau social". El president de la patronal ha recordat "les moltes vegades en què arribem a acords" i ha subratllat els molts àmbits en què s'han de trobar espais de trobada, des de la digitalització a l'arribada de molts treballadors estrangers.
Garamendi ha elogiat Pepe Álvarez i els dirigents sindicals anteriors pel seu "sentit d'Estat i la seva independència", però, en al·lusió indirecta al govern espanyol, ha dit que darrerament ha notat a faltar "la lleialtat institucional i les formes".
Feijóo: "No jugo fora de casa"
El cap del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que era allí perquè reconeixia el paper jugat pels agents socials, recordant els acords assolits amb els sindicats per ministres del PP com Javier Arenas i Fátima Báñez. Feijóo ha destacat que era la primera vegada que el líder del PP parlava davant d'un congrés ugetista i ha recordat les enteses assolides amb els sindicats quan era president de la Xunta. Ha negat tenir la sensació que parlar davant UGT "sigui jugar fora de casa": "Jo no ho veig així".
El líder conservador ha advertit contra el "triomfalisme econòmic" davant la pèrdua de poder adquisitiu, s'ha queixat del fet que "les minories" tenen massa incidència en les grans decisions polítiques, "que han de tornar a ser adoptades per les majories". Ha criticat que les polítiques fiscals "hipotequen les generacions futures" i ha demanat que no es posi en perill la sostenibilitat de les pensions. Feijóo ha demanat a UGT el suport a la llei de conciliació que ha presentat el PP i s'ha mostrat contrari a la "polarització entre ocupats i ocupadors".
Díaz: "Què farà el PP?"
La vicepresidenta Yolanda Díaz no ha desaprofitat l'oportunitat. Després d'assegurar que "hi ha govern per estona", ha emplaçat la CEOE a la negociació de la reducció de la jornada laboral: "Encertem, caminem i fem un país millor", però deixant clar de seguida que la reforma es farà "amb acord o sense", recordant que es tracta d'un compromís de l'executiu i que té al darrera dos de cada tres ciutadans.
"És un compromís democràtic", ha dit, i ha recordat que la reducció de la jornada té el suport de 2 de cada 3 espanyols. Adreçant-se a Alberto Núñez Feijóo, present a la sala, ha preguntat si el PP faria amb la reducció de la jornada "el mateix que va fer amb la reforma laboral".
Més i millor sindicat és el lema del congrés, que serà també un debat sobre el paper que han de jugar els sindicats en un context de noves formes d'economia i ascens dels populismes d'extrema dreta. Pepe Álvarez ha intervingut amb un discurs que ha tocat a fons l'impacte de la dana ("les responsabilitats estan clares"), demanant un informa d'experts sobre com respondre a crisis d'aquesta mena. "És imprescindible un pacte d'Estat en aquest tema", alhora que ha reclamat posar el canvi climàtic en el centre de les urgències socials.
Álvarez ha aplaudit moltes de les reformes assolides per l'actual govern de coalició, amb els increments del salari mínim interprofessional, que ha servit per reduir també el 4% de desigualtat entre homes i dones. Ha considerat que les polítiques de l'executiu han suposat uns avenços socials com no s'havien produït en anys: "Sense un govern com el de Pedro Sánchez, això no hagués estat possible".
El líder d'UGT ha aprofundit en el repte migratori, clamant contra les notícies fake de l'extrema dreta. Ha recordat que va arribar a Barcelona el 1975, en una situació similar a la dels protagonistes del film El 47. "Sentiu-vos més a prop de la gent que ve amb pasteres que dels feixistes que volen embrutar aquest tema", ha afirmat.
L'habitatge ha estat l'altre tema prioritari: "O resolem els problemes d'habitatge o difícilment podrem atendre les demandes del nostre sistema productiu". Ha donat suport a la proposta de reducció de la jornada laboral, però ha dit que aquesta reforma "és de pas perquè el nostre objectiu són les 32 hores". Álvarez ha afegit en aquest sentit que "el nostre model vol ser més com Alemanya que com Grècia".
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha recordat la seva militància ugetista, ha recordat el pes de les grans organitzacions socials en la història de la ciutat i ha fet una referència a la manifestació per l'habitatge, afirmant que "treball i sostre" continuen sent les principals reivindicacions dels sindicats. Collboni ha defensat les polítiques de regulació de lloguers i la importància de disposar d'un potent parc públic, defensant la idea que "les cases són per viure i per això cal que els pisos turístics tornin al mercat".
Collboni ha criticat "l'economia de plataforma" perquè juguen brut i trenquen les regles del joc: "Hem de rebutjar els tribunals de la inquisició neoliberals que ens volen dir què es pot regular i què no", ha dit, defensant el paper a desenvolupar pels sindicats, que formen part del "gran mur" que ha d'aturar l'extrema dreta a tot el món.
Camil Ros, secretari general d'UGT de Catalunya i elegit per presidir el congrés, ha llegit la carta que el Centre Obrer de Mataró va enviar el 12 d'agost del 1887 als seus companys de Barcelona descrivint el panorama de precarietat que vivien. "La crisi obrera tendeix a incrementar-se més que disminuir", deia la carta, animant-los a avançar cap a la creació d'un sindicat potent. Ros ha donat la benvinguda i ha assenyalat que Catalunya és "terra d'acollida i el risc de fractura que pateix no és per la llengua que es parli sinó per la desigualtat que creix".