Els quatre fiscals del Tribunal Suprem que van actuar al judici als líders independentistes, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena, han enviat un escrit al Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, on insisteixen que la malversació no és amnistiable, i on apunten que s'apartaran si García Ortiz els imposa defensar el criteri contrari. El document, de nou pàgines, és la resposta que donen a la petició del Fiscal General, que aquest dimarts els va demanar que redactessin un informe sobre l'amnistia amb criteris tècnics i sense consideracions polítiques.
Al document els fiscals insisteixen –tal com havien fet als seus escrits anteriors- que l'aplicació de l'amnistia al delicte de malversació "és improcedent i contrària a les lleis" perquè "no s'ajusta als criteris més elementals de lògica jurídica i de legalitat penal exigibles en la interpretació i aplicació de la norma".
Els fiscals també recorden que en cas que Garcia Ortiz consideri que l'amnistia s'ha d'aplicar al cas "prescindint de l'anàlisi del fet concret i dels arguments jurídics exposats als informes que s'adjunten", haurà d'emetre una ordre "per escrit, de manera motivada i fonamentada", i després actuar d'acord amb el que estableix l'Estatut del Ministeri Fiscal, és a dir, convocant una Junta de Fiscals de Sala.
Ordre de detenció contra Puigdemont
Els fiscals també proposen mantenir les ordres de detenció a l'Estat dictades conta l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. Ho argumenten assegurant que l'aixecament de les mesures cautelars i ordres de detenció només es poden acordar en cas que l'òrgan judicial competent determini finalment que les conductes que se'ls imputen són amnistiables, "fet que no passa en el present cas en relació amb el delicte de malversació".
En el cas de Marta Rovira apunten en direcció contrària i aposten per revocar l'ordre de detenció i remetre les actuacions a la Sala Penal, i en el cas de Clara Ponsatí –processada per desobediència- proposen l'extinció de la responsabilitat criminal perquè creuen que aquest delicte sí que es pot amnistiar.
Els fiscals també defensa que es mantingui la inhabilitació d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. Entén que en la mesura que no es pot amnistiar la malversació, les condemnes d'inhabilitació imposades pel Tribunal Suprem "no poden considerar-se finalitzades i extingides".
Anar al TJUE i al TC
Al document, els fiscals també proposen que es plantegi una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'aplicació de l'amnistia als delictes de desobediència i subsidiàriament de malversació, i que mentrestant se suspengui el procediment d'amnistia mentre no arribi la resposta d'Europa. A més, consideren que també cal plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional perquè la norma "pot ser inconstitucional en vulnerar principis, valors i drets constitucionalment reconeguts".
Els fiscals ja havien elaborat un informe sobre la llei, en què la consideraven no aplicable per al delicte de malversació, però el Fiscal General va replicar que aquell text era "genèric" i que ara en cal un de "processal". Sigui com sigui, la Fiscalia disposa d'un termini de només cinc dies –que comença avui- per pronunciar-se sobre l'aplicació de l'amnistia sobre els condemnats del procés. És el marge que la Sala Penal del Tribunal Suprem va establir aquest dilluns per a totes les parts un cop la llei va aparèixer publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).