
Carme Forcadell, a l'entrevista a TV3. Foto: TV3
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no dubta que el referèndum anunciat pel setembre s'acabarà realitzant. Així hi ha indicat aquest dilluns en una entrevista a Els Matins de TV3, on ha restat importància a les paraules de la presidenta del consell nacional del PDECat, Mercè Conesa, a NacióDigital en què dubtava que la votació acabés tenint lloc. "No tinc cap dubte que es farà, ho han dit el president i el vicepresident, i no tinc cap dubte de les seves paraules", ha asseverat, i ha defensat que el referèndum "és una molt bona eina". "Serà difícil, però no dubto que es farà", ha insistit i, en aquest sentit, ha recordat que "també molta gent dubtava que es fes el 9-N" i va acabar sent realitat, per bé que la votació "ara ha de ser vinculant".
En aquest sentit, ha apuntat que la cimera del dia 23 ha de servir per "ampliar el suport al referèndum i veure com es pot fer". En relació a la presència d'Ada Colau, Forcadell ha opinat que, "com més suport social, millor", ja que "és imprescindible qualsevol espai polític" i, en aquest sentit, ha confiat que tots els partits "han d'estar interessats en fer el que volen el 85% dels ciutadans", en referència a l'enquesta d'El Periódico del cap de setmana.
Pel que fa a la seva declaració al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de divendres, la presidenta del Parlament ha tornat a defensar que la votació que va permetre al ple era un "acte de naturalesa política sense conseqüències jurídiques" i ha explicat que, si només va respondre les preguntes dels seus advocats va ser perquè, tot i que tenia ganes d'exposar com havien anat els fets i de mostrar "transparència", en canvi "no s'havia de sotmetre a un interrogatori en el marc d'un procediment penal" per haver permès la votació. De fet, el Tribunal Constitucional ha obert un nou procés per inhabilitar Forcadell i quatre membres més de la Mesa del Parlament per haver permès votar les resolucions sobiranistes del debat de política general.
Un procediment penal per un debat d'idees
Així, ha recordat, responent als membres del govern espanyol i del PP que han negat que sigui així, que està sent "investigada en un procediment penal per un debat d'idees", ja que es va permetre una "votació per ratificar una votació, que és un acte de naturalesa política". "Hi ha exministres que han estat absolts i que havien intentat utilitzar recursos de l'Estat contra els seus adversaris polítics", ha lamentat, en relació a l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, qui ha estat absolt de la conxorxa amb l'excap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Igualment, s'ha mostrat sorpresa per la celeritat amb què avança el seu cas: "Ningú no s'ho explica, però és cert que s'ha anat més ràpid que en altres casos, deuen tenir ganes d'acabar-ho aviat". De fet, ha pronosticat que el seu cas no s'arxivarà i se li acabarà obrint judici oral.
Tanmateix, no ha volgut opinar sobre si hauria de seguir exercint de presidenta, en cas que se la inhabiliti, com ja han defensat Puigdemont o la secretària general d'ERC, Marta Rovira: "Deixaré de ser presidenta del Parlament quan hi hagi unes altres eleccions, no em plantejo que m'inhabilitin". I en aquest sentit, ha opinat que "parlar d'obediència o de desobediència és contribuir a judicilitzar" i, per contra, ha defensat "resoldre un conflicte polític políticament".
Per tot això, no veu enlloc que existeixi una veritable operació diàleg, després dels últims casos que han arribat als tribunals i ha explicat que no es planteja una estratègia global de cara a properes votacions que puguin qüestionar l'ordenament jurídic espanyol, motiu pel qual s'anirà gestionant "una cosa darrera l'altra". En el cas dels pressupostos, que s'admetran dimarts a tràmit, ha opinat que "és absolutament legal" que continguin una partida per a processos electorals i consultes, i ha desitjat "que els grups i el Govern es posin d'acord per fer els millors pressupostos possibles", ja que, "sense pressupostos, no es podran fer determinades polítiques socials".