Front comú dels governs català i valencià pel corredor mediterrani

Ambdós exigeixen a l’Estat una "planificació real" i una programació conjunta de les obres i dels projectes i el compliment dels terminis

Publicat el 31 d’agost de 2016 a les 17:23

Viaducte del corredor mediterrani a l'Hospitalet de l'Infant. Foto: ACN


El secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, i el secretari
d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori del govern valencià, Josep Vicent Boira, han reclamat aquest dimecres des del País Valencià una “planificació real” del corredor mediterrani com a eix econòmic “cabdal” per a ambdós territoris. Els dos representants governamentals han exigit a l’executiu estatal “una planificació conjunta de les obres i projectes, el compliment de terminis i un coordinador del corredor amb una visió global”.

Font ha remarcat que “la capacitat exportadora, econòmica, turística i portuària dels territoris per on transcorre és única a l’Estat i mereix una inversió justa”. Més enllà, ha denunciat que “la nul·la planificació del Ministeri de Foment és una rèmora insuportable per al corredor”. Per a Boira, de la seva banda, els problemes del corredor no es circumscriuen només en l’àmbit de l’obra pública, “sinó a la gestió i planificació”. Per això ha afegit que la infraestructura “presenta diversos colls d’ampolla que Foment segueix sense solucionar”. Un exemple, ha explicat, és la gestió del túnel fronterer o les obres aturades al tram Tarragona-Castellbisbal.

Model radial de mobilitat

Per a ambdues administracions és “clau” que el Ministeri acabi les obres del tram Tarragona-Vandellòs, que han recordat que està en execució des de fa deu anys i que encara no té data de posada en servei. Aquesta actuació, indiquen, permetria reduir el temps de trajecte entre Barcelona i Alacant mitja hora. “Constatem que avui la manera més ràpida de connectar Alacant i Barcelona passa per anar fins a Madrid i d'allí a Alacant amb la línia d'AVE”, ha dit Font. “Això no és casual, respon a un model ideològic i polític de mobilitat radial irracional, incoherent i sobretot ineficient econòmicament que o bé respon a una intencionalitat política perversa o bé a una incompetència crònica”, ha conclòs.

Obres al tram Tarragona-Castelló, sense data

D’altra banda, els dos han denunciat que les obres de conversió a l’ample internacional del tram entre Tarragona i Castelló encara no han començat . “Havia d'estar enllestit el 2015 i avui no tenim cap informació”, ha posat de relleu Ricard Font.