Francisco José Gan Pampols havia canviat l'uniforme militar pel vestit de vicepresident segon de la Generalitat Valenciana. Nascut a Figueres i amb passat d'operacions a Kosovo, Bòsnia-Hercegovina i Afganistan, s'havia sumat a la missió de la reconstrucció dels municipis devastats per la dana. En un moment de vents recentralitzadors i de temptacions de militaritzar l'emergència, Gan Pampols aspirava a ser l'home fort d'un executiu valencià acorralat políticament, qüestionat mediàticament i amb el carrer mostrant la seua indignació i el seu rebuig a la controvertida gestió del temporal.
L'antic cap militar de la Caserna d'Alta Disponibilitat de l'OTAN, ubicada a Bétera (Camp de Túria), s'estrenava fa dues setmanes a les Corts Valencianes. El seu rostre transmetia incomoditat pel foc creuat entre el PP i l'oposició progressista. No debades, Gan Pampols s'havia convertit en la diana de PSPV i Compromís per la seua elevada remuneració i havia protagonitzat moments d'al·lèrgia a la fiscalització quan una persona de seguretat va apartar-lo dels periodistes que intentaven preguntar-li.
El fixatge de l'exjerarca castrense era l'enèsim gir de guió en la fugida endavant del president de la Generalitat Valenciana, el popular Carlos Mazón. El cap del Govern valencià s'havia atrinxerat a l'espera que amainara la dana política i havia escollit un exdirigent de les forces armades espanyoles com a cuirassa. Amb la institució castrense assolint bones valoracions entre la ciutadania, l'objectiu era canviar el relat i apaivagar els projectils polítics i mediàtics que assetgen el gabinet de Mazón.
Junt amb la vicepresidenta primera i portaveu de Consell, Susana Camarero, havien d'exercir d'escuders d'un president bunqueritzat, amb una agenda fonamentada en convocatòries només per a gràfics o sense gaire risc de protesta. El malestar, a pesar que puga remetre pel pas del temps, és ben vigent, com va exhibir-se amb l'organització d'una segona manifestació multitudinària sota el lema "Mazón, dimissió" el cap de setmana passat a la ciutat de València.
Al centre de la polèmica
A les portes del Palau de la Generalitat Valenciana, Mazón va mostrar fa dies el seu esgotament per la tempesta política d'una dana que ha deixat 222 morts. "És un poc cansat ja", va respondre quan els periodistes insistien a preguntar-li per la seua actuació el 29 d'octubre, en una jornada marcada pel seu dinar per oferir la direcció de la radiotelevisió pública À Punt a una periodista quan ja hi havia municipis de la Plana d'Utiel-Requena literalment amb l'aigua al coll.
Aquest símptoma d'abatiment coincidia amb l'estrena polèmica i no gaire reeixida de la seua contractació estel·lar. La incorporació de Gan Pampols a l'equip governamental de Mazón pretenia atorgar una imatge tècnica i contrarestar la petició del PSPV de configurar un executiu d'experts de transició per afrontar una emergència que només en el seu impacte al teixit empresarial està xifrada en 13.314 milions d'euros, segons un estudi de la Cambra de Comerç de València.
L'exdirigent castrense ha intentat mostrar un perfil allunyat del debat polític i, fins i tot, ha expressat que quan estiguen executats els programes de reconstrucció, abandonara el Consell. Ara bé, el seu discurs tècnic, d'oferiment a l'oposició perquè incorpore experts des dels grups parlamentaris a la seua conselleria i d'experiència de reconstrucció a territoris com ara l'Afganistan ha quedat en segon pla quan el Govern valencià va eliminar el topall perquè un càrrec públic no puga cobrar més del 15% del president de la Generalitat Valenciana.
La decisió es va prendre per garantir els drets retributius de Gan Pampols, qui ha negat que cobre el que percebia quan estava en actiu a l'exèrcit sense aclarir quina és la seua remuneració. De fet, i persistint en la falta de transparència per donar la xifra de la seua retribució, va qualificar en la seua primera compareixença davant dels mitjans de comunicació —celebrada a principis d'aquesta setmana— la controvèrsia com a "un error de comunicació". "No he negociat cap retribució, no he demanat cap salari", va remarcar. El seu número dos a la conselleria, el general de brigada Venancio Aguado, cobrarà 16.000 euros més envers el seu sou a les forces armades.
Una conselleria "buida"
A la controvèrsia per la seua remuneració, així com per la percebuda pel seu equip, se suma al lideratge d'un departament sense capacitat efectiva, ni tampoc normativa per impulsar polítiques públiques concretes. La tasca de la vicepresidència per a la Recuperació Econòmica i Social de Gan Pampols queda reclosa a la coordinació del treball de la resta de conselleries, una feina que, d'entrada, és similar a l'exercida pel mateix president de la Generalitat Valenciana.
En la presentació pública del passat dilluns, de fet, va anunciar que la missió de la seua conselleria era redactar un pla de reconstrucció de les zones afectades per la dana, del qual no va avançar cap mesura concreta quan ha passat un mes i pocs dies de la tragèdia, i un altre document per comptar amb protocols de prevenció, protecció i resposta "els fenòmens meteorològics de potencial destructor". L'elaboració d'aquest pla xoca amb l'anunciat també per la nova conselleria d'Interior i Emergències, així com amb el pla d'inundacions ja vigent a la Generalitat Valenciana des de 2021.
Amb un discurs en la seua primera aparició com a vicepresident farcit d'un llenguatge burocràtic-militar i desproveït de comunicar cap proposta específica, l'antic comandant castrense va afirmar que "amb un pla ordinari d'alertes, s'haurien pogut salvar algunes vides", una frase que semblava dubtar, ni que siga de rebot, de l'actuació de Mazón. Tanmateix, va indignar l'oposició i les xarxes socials quan va escampar que "com saben, ha mort gent que vivia en baixos de cases que no tenia ningú que la coneguera i ha mort ofegada". En aquella jornada, va sostenir, a més, que "no parlava valencià". "Jo parle català", va dir qüestionant indirectament la unitat de la llengua.
Assetjat per la controvèrsia, Gan Pampols ha dissenyat una conselleria amb persones de currículum militar. Si com a secretari autonòmic ha incorporat un general de brigada, com a cap de gabinet ha escollit Vicente Ferrer, un veterà de la formació de la gavina amb carrera castrense i antic militant de la blavera Unió Valenciana. L'equip d'un vicepresident que ha passat de contractació estrella a figura polèmica en poc més de dues setmanes.
València