Gràcia es bolca amb la consulta independentista amb un 33,6% de participació

"Amb prou mitjans, batríem rècords a tota la ciutat", ha manifestat el portaveu Alfred Bosch que també ha anunciat un darrer esforç abans del 10-A a Nou Barris

Publicat el 20 de febrer de 2011 a les 18:44
La Sala de Plens de la seu del Districte de Gràcia s'ha omplert de gom a gom per conèixer els resultats de la consulta anticipada. Foto: X.B.C.

Amb la Sala de Plens del Districte de Gràcia plena de gom a gom, Alfred Bosch —portaveu de Barcelona Decideix—, visiblement cansat després de les dues maratonianes jornades que van començar aquest dissabte a les 10 del matí, però exultant d'alegria pels resultats aconseguits, ha donat la xifra màgica del 33,57% de votants de la Vila de Gràcia que han participat en les 24 hores de vot anticipat de la consulta independentista.

El coordinador d’administració electoral de Barcelona Decideix, Eduard de Càceres, ha ofert les xifres del recompte. Segons ha explicat, en el còmput final han votat un total de 13.181 ciutadans, dels quals 830 no estaven censats a la vila de Gràcia. Sobre el cens d’electors de la vila (35.931), per tant, els 12.062 vots corresponen a un 33.57%.

Bosch ha aprofitat la roda de premsa per anunciar la realització d’una altra jornada intensiva de vot anticipat, aquest cop al districte de Nou Barris, prevista per al 12 de març vinent. "No sabíem com anria a Gràcia, de la mateixa manera que no sabem com anirà Nou Barris. Efectivament, són dos barris molt diferents, però si l'esforç, les ganes i la il·lusió hi són, com han estat ara, l'èxit està assegurat", ha manifestat el portaveu de Barcelona Decideix, que ha agraït profundament la feina dels més de 320 voluntaris que s'han mobilitzat durant tot el cap de setmana.

La participació dissabte a les 14h ascendia a un 10%, a la matinada ha superat el 20%, i la resta s’ha anat acumulant fins a les 18h d’avui al vespre a l’hora de tancar les urnes. Aquestes dades són valorades com un èxit sense pal·liatius per l’organització, tenint en la tònica de participació en altres poblacions grans, i el fet que la consulta s’està celebrant a la capital de Catalunya, que és de llarg la ciutat amb més habitants del país.

Els organitzadors han declarat que el percentatge de participació d’avui “Un somni en construcció; ens genera alhora vertigen i contenció”, segons declaracions d’Alfred Bosch, portaveu de Barcelona Decideix. També ha valorat aquest examen parcial com un clar pas endavant, ja que s’ha aconseguit superar els resultats obtinguts a la Barceloneta el passat mes de desembre, quan en l’arrencada del vot anticipat es va assolir una participació del 20’2%. “Amb prou mitjans,” ha afegit, “batríem rècords a tot arreu, a tota la ciutat.”
 
Bosch ha insistit que els resultats de Gràcia no són aplicables mecànicament a la resta de la ciutat, bàsicament a causa dels mitjans que calen per afrontar la magnitud de Barcelona. En el cas de Gràcia, l’escala ha estat assequible, el teixit associatiu ha ajudat molt i els recursos invertits han estat adequats. En aquest sentit, l’organització fa una crida a entitats i particulars perquè se sumin al gran esforç que caldrà desplegar; s’ha sol·licitat el concurs de voluntaris i sobretot de donants econòmics, atès que la situació financera de Barcelona Decideix està per sota del que seria necessari.
 
La prova de Gràcia ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada de 327 voluntaris, en bona part veïns de la vila, que han tingut cura en tot moment de les taules de vot. També hi han acudit voluntaris de Barcelona Decideix, vinguts de tots els districtes de la ciutat i fins i tot de fora del municipi. Aquest ha estat el valor principal de la jornada, tot compensant una inversió modesta en recursos materials. La representant de Gràcia Decideix i ànima de l’operació d’aquest cap de setmana, Carla Carbonell, ha agraït la feina feta pels veïns del barri i pels voluntaris de tota la ciutat que han aconseguit, amb el seu esforç i professionalitat, transformar aquesta cita en un èxit remarcable.
 
El coordinador d’administració electoral de Barcelona Decideix, Eduard de Càceres, ha ofert les xifres del recompte. Segons ha explicat, en el còmput final han votat un total de 13.181 ciutadans, dels quals 830 no estaven censats a la vila de Gràcia. Sobre el cens d’electors de la vila (35.931), per tant, els 12.062 vots corresponen a un 33.57%.
 
Comparativa de vots

Amb aquestes xifres es poden establir algunes comparacions. Prenent com a referent les eleccions al Parlament de Catalunya del 2011, per exemple, els vots obtinguts superen els de qualsevol partit polític, i equivalen a la suma conjunta de vots dels dos partits més grans, CiU i PSC. També tripliquen la suma total de vots dels partits que es declaren independentistes per programa, o sigui ERC, SI i RCat. I multipliquen per quatre els vots que han fet de Jordi Hereu alcaldable de Barcelona.                 
 
Aquest èxit es podria explicar per la quantitat de vots del "no", poc habitual en consultes d’altres poblacions, una quantitat que els organitzadors estimen prou alta perquè s’han hagut de reposar diverses vegades les piles de paperetes del "no". Recordem que els vots emesos avui no seran escrutats, els sobres no seran oberts i per tant no es donaran dades sobre el signe del vot, els "sí" o els "no" o els vots en blanc emesos. Els sobres de vot anticipat seran custodiats per l’organització i seran oberts a l’abril quan finalitzi la consulta. De moment, només s’oferiran dades de participació.