
La placa del carrer Granollers de Lúcar (Almeria). Foto: Adrià Costa
Entrar a la Sierra de los Filabres d'Almeria i escoltar com es pronuncia Granollers amb accent gairebé olotí és un shock. Però com assegurava l'agent especial Scully, d'Expedient X, tot té una explicació. Granollers és una ciutat estimada per la gent de la comarca de l'Alto Almanzora. Les primeres migracions que fugien de la gana a primers de segle van tenir com a destinació la capital vallesana. "Aquí també tres turons fan una serra i quatre pins un bosc espès", explica un senyor de Lúcar, un poblet que fins i tot ha dedicat a Granollers el carrer de circumval·lació i, on casualment, hi té la seu el PP amb grans retrats del seu candidat a president andalús, Juanma Moreno, que precisament va néixer a Barcelona.
La relació amb Granollers amb l'Almanzora va més enllà dels tòpics andalunyos i de l'agermanament entre municipis anunciat a l'entrada de tots els pobles catalans. L'alcalde de Lúcar, el metge José Antonio González, n'explica el secret. Molta gent d'aquesta zona van morir esclafats per les bombes que a les ordres de Franco, van tirar sobre Granollers els temuts avions Savoia S-79. Una carnisseria que la premsa internacional va batejar com la "Gernika catalana". "A Granollers hi va morir molta gent d'aquí que havien fugit amb l'esperança de millorar", detalla amb el to que només poden entendre els vençuts.
Ara l'alcalde dina cada sis mesos amb Josep Mayoral, l'alcalde insistent de Granollers, també socialista i potser l'únic alcalde català que té foto exposada al Museu d'Hiroshima. Néts i besnéts d'aquells que van marxar mantenen viva la flama de la relació amb l'Almanzora. Diuen que d'alguna manera o altra, Granollers també és capital de la Vall.