L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) es reforça amb 192 efectius i arribarà a les 36 oficines per la campanya de la renda. Dels nous treballadors, 102 seran assessors a qui es contractarà temporalment i els 90 restants s'integraran a la plantilla de l'ATC -és a dir, seran places estructurals- a través de diferents convocatòries. El reforç de la Hisenda catalana és una de les prioritats de cara al nou finançament. En paral·lel, l'ATC ampliarà els punts d'atenció a la ciutadania fins a arribar als 87 arreu de Catalunya (més del doble que l'any passat). La consellera d'Economia, Alícia Romero, subratlla que aquest és "un primer pas" perquè l'ATC "guanyi múscul" de cara al 2026, quan assumirà l'IRPF. Romero ha admès que és un objectiu "complex i gegantí", però també s'ha mostrat "optimista" perquè l'any vinent ja sigui un fet.
Més personal, més oficines i més punts d'atenció arreu de Catalunya. L'ATC enfortirà l'estructura en els pròxims mesos i, com ha concretat Romero, tirarà endavant "un desplegament com feia anys que no es veia". Per una banda, per encarar la pròxima campanya de la renda. Però per l'altra -i sobretot- amb la vista posada al 2026, quan la Generalitat passarà a gestionar l'IRPF.
Les noves places les cobriran assessors tributaris, que atendran la ciutadania tant de forma presencial com telefònica, entre els mesos de maig i juny. La consellera d'Economia ha explicat que, tot i que hi ha 2 milions i mig de catalans que presenten la renda de forma telemàtica, també hi ha "molta gent" -en concret, uns 350.000- que ho fan o bé de manera presencial o bé per telèfon.
L'augment de personal específic per a la campanya de la renda també s'acompanyarà de més presència al territori. En total, l'ATC desplegarà aquest any 36 oficines arreu de Catalunya, "unes set o vuit més" en comparació amb l'any passat, ha concretat Alícia Romero. Hi haurà quatre oficines a les capitals de demarcació, amb diferents taulells de cita prèvia. A més, aquest 2025 diversos municipis de l'arc metropolità sumaran oficines a les que ja formen part de la xarxa Tributs de Catalunya (Badalona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet).
En paral·lel, l'ATC incrementarà notablement els punts d'atenció per a la ciutadania. Perquè dels 35 taulells que hi havia el 2024, aquest any la xifra s'incrementarà fins als 87 (és a dir, més del doble). La consellera Romero ha explicat que el reforç específic per a la campanya de la renda, al qual el Consell Executiu donarà llum verda dimarts que ve, té un cost d'1,5 milions d'euros (MEUR).
Banc de proves
L'agència prestarà el servei en col·laboració amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) i, de fet, totes dues treballaran amb la mateixa plataforma tecnològica. Així, els sistemes d'una i l'altra estaran connectats de manera permanent. A més, amb el reforç específic de personal, l'ATC també replicarà la mateixa fórmula que fa servir l'agència estatal quan s'acosta la campanya de la renda.
La consellera d'Economia ha subratllat que aquesta campanya servirà com a banc de proves per avaluar les capacitats de l'ATC de cara al 2026, quan s'assumirà la recaptació de l'IRPF. I de fet, Alícia Romero també ha avançat que s'han fixat l'objectiu que l'agència catalana incrementi quota a l'hora de gestionar les declaracions de la renda dels catalans, perquè del 4% actual es vol arribar al 20%.
"Amb aquest reforç fem un primer pas perquè l'Agència Tributària agafi múscul i avancem cap a un objectiu gegantí, que és gestionar l'impost de l'IRPF; un tribut massiu i complex", ha afirmat Romero. La consellera ha admès que aquest és un "gran repte", però també s'ha mostrat convençuda que es compliran terminis, i que l'any que ve això ja serà un fet. "Soc optimista i estem fent una feina intensa perquè sigui així", ha afirmat la titular d'Economia i Finances.
En referència a la recaptació d'aquest tribut, Romero també ha fet referència als mecanismes perquè Catalunya pugui gestionar l'IRPF el 2026. I aquí s'ha referit a la proposta que ERC plantejava a la seva ponència política -i que va acabar esmenant- sobre un consorci tributari.
La consellera ha recordat que al programa electoral del PSC -i també a l'Estatut del 2006- ja hi apareixia aquesta figura. Però que arran del pacte d'investidura, aquest mecanisme "va desaparèixer" de l'acord amb els republicans. "Per tant, el que hi ha avui escrit i el que com a consellera tinc obligació de complir, és que sigui l'Agència Tributària de Catalunya qui desplegui tota la gestió dels impostos", ha subratllat Romero (en referència tant a l'IRPF com a la resta dels altres tributs que ha de passar a recaptar progressivament l'ATC).
Inspectors, tècnics i gestors
Precisament, per encarar la recaptació de l'IRPF, l'Agència Tributària de Catalunya incorporarà en els pròxims mesos fins a 90 noves places estructurals -és a dir, indefinides. S'integraran de manera permanent a la plantilla (actualment, de 850 treballadors) a través de diferents convocatòries públiques.
El primer concurs ja es tirarà endavant aquesta mateixa primavera, quan es convocaran 20 places per al cos superior de tècnics tributaris. Les altres 70, que s'aniran publicant en els pròxims mesos, se subdivideixen en 10 més del cos superior de tècnics tributaris, 20 del cos superior d'inspectors tributaris i 40 del cos tècnics de gestors tributaris.
La consellera Alícia Romero ha explicat el reforç de l'ATC durant una visita a Girona, on s'ha reunit amb l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas. Durant la trobada, com ha precisat la titular d'Economia i Finances, un i altra han parlat de les dificultats de finançament amb què es troben els consistoris.