
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha reivindicat aquest dissabte la "dignitat col·lectiva" del poble de Catalunya i ha respost de manera indirecta el ministre d'Afers Exteriors del govern espanyol, José Manuel García-Margallo, qui dilluns deia a Madrid que una Catalunya independent "vagaria per l'espai" i seria "exclosa de la UE pels segles dels segles". "Intenten atemorir la nostra població dient que quedarem pobres i pelats com unes rates. No entenen res" ha manifestat el també portaveu del Govern en una jornada organitzada per la Diputació de Lleida al Born Centre Cultural sobre el setge que va patir la ciutat el 1707. Un acte que s'emmarcava en el Tricentenari del 1714.
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assenyalat que "així com la societat lleidatana de 1707 fou la primera línia de contenció de l'invasor", tres-cents anys després, la societat i les institucions "continuem en els llocs més avançats de la defensa nacional del nostre país", ha apuntat.
"Avui, al Born, fem una revisió del nostre passat (...), un passat que ens serveix per honorar aquells que ens han precedit", ha dit en un altre moment del seu discurs Reñé, qui també s'ha referit a un present "clarament hostil als nostres drets nacionals, a la nostra llengua i cultura", ha continuat. "I que ens fa mirar, com a poble que exigeix respecte a la seva dignitat col·lectiva, cap a un futur que avui només serà lliure i sobirà", ha conclòs.
A banda de les referències al setge de Lleida, la primera ciutat que va patir l'entrada de les tropes borbòniques amb uns fets que es remunten a set anys abans de l'Onze de Setembre del 1714, durant la inauguració també s'ha recordat que enguany es commemora el centenari de la Mancomunitat de Catalunya. "La Mancomunitat va ser la primera expressió des del 1714 d'un cert autogovern per a Catalunya", ha assenyalat Francesc Homs, que ha destacat també "l'encert" de la Diputació de Lleida d'organitzar la jornada d'aquest dissabte.
Sense fer al·lusió directa a ningú, Homs s'ha mostrat crític amb aquells que fan pública una visió "catastrofista" del futur de Catalunya si esdevé un estat propi. Pel que fa a la hipòtesi llençada que Catalunya quedaria empobrida i aïllada, el portaveu del Govern ha volgut deixar clar que "el nostre plantejament no és una qüestió de diners" sinó "de supervivència, de dignitat col·lectiva, de tot un poble que s'expressa de manera escrupolosament democràtica", ha subratllat. Una dignitat que, afegeix, "simplement, ho volem recuperar a les urnes", ha afirmat.