Iceta: «Seria un greu error que el Parlament deixés passar l'oportunitat de fer un català president del Senat»

El líder del PSC aspira a promoure la reforma del Senat perquè esdevingui una autèntica cambra de representació territorial i a ser una peça clau per resoldre el conflicte català

El líder del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous al Parlament
El líder del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous al Parlament | ACN
09 de maig de 2019, 13:40
Actualitzat: 14:20h
"Seria un greu error que el Parlament deixés passa l'oportunitat de fer d'un català president del Senat". Aquest és el missatge que ha llançat el líder del PSC, Miquel Iceta, des del faristol de la sala de premsa de la cambra a tots els grups parlamentaris, dels quals dependrà que el dimecres que ve pugui ser designat senador autonòmic per acabar presidint la cambra alta el pròxim 21 de maig. El secretari general dels socialistes catalans ha deixat clares quines són les seves aspiracions: promoure el diàleg per intentar resoldre el conflicte amb Catalunya, impulsar una reforma del Senat perquè esdevingui una autèntica cambra de representació territorial i, també, la reforma de la Constitució.  

El que per a Pedro Sánchez és un clar gest de voluntat per abordar el diàleg davant del conflicte català, per a l'independentisme és vist com a insuficient en un moment en què tenen càrrecs electes jutjats al Tribunal Suprem. Que els plans de Sánchez d'asseure Iceta al capdavant del Senat es facin realitat està a hores d'ara a expenses del Parlament, que és qui ha de votar per majoria simple la designació d'Iceta en un ple que el PSC hauria volgut celebrar aquest mateix dijous però que finalment es farà dimecres que ve, en plena campanya. Els socialistes no preveuen que no prosperi la designació, tot i que ni ERC ni JxCat ni Ciutadans semblen estar disposats a posar-li fàcil.

"La darrera regla de cortesia parlamentària"

Iceta ha instat els grups a respectar "la darrera regla de cortesia parlamentària" que queda a la cambra catalana, que és el procediment de la designació dels senadors autonòmics. Fins ara, sempre hi ha hagut una norma no escrita segons la qual els grups no obstrueixen els candidats triats per les formacions. "Espero que ningú faci saltar un pont de confiança que ha resistit tota mena d'embats", ha demanat tot recordant que aquest procediment s'ha respectat sempre: "No s'ha trencat ni per Albiol ni per Alícia Sánchez-Camacho, espero que no es trenqui ara per Miquel Iceta". 

El líder del PSC ha deixat clar que no pensa "mercadejar" amb el seu procés de designació com a senador i ha instat els grups a "meditar" el sentit del seu vot i a no desaprofitar "l'oportunitat". Durant les converses que han mantingut les últimes hores, ERC ha instat els socialistes a respondre què pensen fer amb el suplicatori dels presos electes i Junts per Catalunya explora la possibilitat d'aconseguir un grup propi al Congrés. 

"No s'ha trencat ni per Albiol ni per Alícia Sánchez-Camacho, espero que no es trenqui ara per Miquel Iceta"

Però Iceta insisteix en què hi hagi el mateix retorn que sempre hi ha hagut, per exemple, també, a l'hora de designar els senadors del PP després de les eleccions del 21 de desembre del 2017, quan els populars havien aplicat el 155 i ja hi havia dirigents empresonats. En tot cas, Iceta ha subratllat la importància que pot tenir que un "socialista, catalanista, federalista, dialogant i partidari de trobar una solució política al problema català" presideixi el Senat. 

El seu diagnòstic és que hi ha "un problema de qualitat democràtica i d'encaix territorial" en el qual el Senat hi pot jugar un paper cabdal a partir de la seva reforma perquè assumeixi realment una funció que no es va poder preveure durant el procés constituent del 78. Iceta, que ha refermat la seva voluntat de mantenir l'escó del Parlament fins al final de la legislatura catalana, ha fet valer la seva trajectòria per reivindicar-se en el càrrec: "Vaig ajudar a Pere Navarro i a Rubalcaba perquè sortís la declaració de Granada, he subscrit la Declaració de Barcelona. Tinc obra escrita, tinc pensament que és conegut".  

ERC ja ha respost a Iceta a través d'un tuit del president del grup parlamentari, Sergi Sabrià. "El que seria un greu error és supeditar el Parlament al repartiment de cadires del PSOE; que tornéssiu a ser còmplices de la repressió quan hi ha una oportunitat d'acabar amb el judici farsa, o que el Senat servís per a un nou 155", ha assegurat. És l'evidència que no li pensen posar fàcil a Iceta.
 
La tria d'un català federalista convençut

Sánchez vol que el Senat, on els socialistes compten ara amb majoria absoluta i òrgan clau per a l'activació del 155, tingui una funció clau a l'hora d'afrontar el conflicte territorial. Situar al líder del PSC és tota una declaració d'intencions: un català federalista al capdavant d'una cambra que mai ha acabat d'exercir el paper d'autèntica cambra de representació territorial. Iceta, puntal de Sánchez en tota la seva trajectòria com a secretari general i amb més de tres dècades d'experiència política, ha estat sempre defensor d'una Espanya plurinacional i d'una reforma de la Constitució en paral·lel a una de l'Estatut i és un dels grans garants del diàleg.

Iceta és també, de fet, precursor del pacte de Granada amb el qual el PSOE es va comprometre a la reforma federal tot renunciant a la defensa del dret a decidir. La seva tria per presidir el Senat, respon a la voluntat de Sánchez de reforçar el segell plurinacional de l'Estat, concepte que va fer desaparèixer durant la campanya del 28-A, i de situar al capdavant d'aquesta missió un dirigent que coneix a la perfecció la realitat política catalana com l'espanyola i que, davant les pretensions de PP i Ciutadans, sosté que ara cal diàleg i no un nou 155.