La XVII edició dels premis de Foment del Treball ha servit per tornar a escenificar el bon clima entre el Govern de la Generalitat i la patronal. El president Salvador Illa ha estat ben rebut a la seu dels empresaris a Via Laietana en una gala en què ha estat del tot absent un dels grans debats encetats en la política catalana com és el finançament. Ni Illa ni Josep Sánchez Llibre, president de Foment, n'han fet cap referència. Ni tampoc cap dels altres oradors.
Salvador Illa ha assegurat als empresaris que és bo "generar estabilitat", afirmant que cap país del món avança sense tenir unes institucions estables. S'ha proposat "governar bé", "generar prosperitat, però compartida i que garanteixi cohesió social i territorial", talent i "una administració mínimament eficient, sense perdre el temps". "Avui dia, el mainstream del pensmaent econ`mic és geenrar una economia amb prosperitat i que sigui compartida, que vol dir uns bons serveis socials".
Prosperitat compartida ha estat un dels conceptes més repetits per Illa, que ha fet referències al context internacional "convuls". Ha recordat el bon estat de l'economia, però s'ha preguntat tot seguit: "Però va tan bé, l'economia? Hi ha gent que no. Ha d'anar encara més bé", per invocar un "optimisme realista".
Illa ha començat anunciant que el Govern atorgaria a Isak Andic la Medalla d'Or a la Generalitat. De fet, l'acte ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de la dana i per la mort d'Isak Andic, el fundador de Mango mort aquest dissabte en un accident de muntanya. Una pèrdua que ha colpit el món empresarial. Sánchez Llibre ha explicat que li havia fet costat en molts moments complexos de la vida econòmica.
La "geometria variable" d'Illa i Foment
Els premis de Foment han tornat a explicitar la "geometria variable" dels dos grans interlocutors d'aquesta nit, el president de la Generalitat i l'empresariat català. Salvador illa és un puntal del govern de Pedro Sánchez i alhora preserva un canal molt fluid de comunicació amb la patronal catalana. Josep Sánchez Llibre, per la seva banda, com el nucli dur del poder econòmic, no amaga la comoditat que senten amb l'actual Govern de la Generalitat i la seva defensa d'una "triple revolució", com va enunciar Illa en la darrera Festa de la Rosa: "La revolució de les polítiques concretes, la revolució de tenir un govern normal en un país normal, i la revolució del respecte i l'educació".
Aquesta revolució no fa por a Foment. I mentre el líder socialista i el president de la patronal llueixen sintonia, a Foment no perden de vista cap oportunitat per motivar Junts a actuar com a partit business friendly i trencar amb la majoria de la investidura en temes econòmics i fiscals. Com s'ha vist en la votació per suspendre l'impost a la producció elèctrica al Congrés.
El president de Foment ha reiterat la seva defensa del paper de l'empresari, de qui ha subratllat "l'ànima social", i ha reclamat que no s'incrementi la pressió fiscal sense reduir la despesa corrent de les administracions públiques. "Vivim en un infern fiscal", ha tornat a clamar el líder empresarial. Però de seguida ha aplaudit el Govern Illa per "situar la reforma de l’administració com un dels objectius prioritaris de la seva acció".
Adreçant-se a Illa directament, Sánchez Llibre ha reclamat una política fiscal que impulsi la inversió industrial i ha apel·lat a donar suport al sector de l'automoció, alhora que s'ha referit al cicle productiu de les centrals de Vandellós i Ascó, que donen cobertura al 58% de la demanda energètica.
Bel·ligerància amb Díaz i la reducció de jornada
Els passatges més durs del discurs patronal han tingut una destinació clara: la vicepresidenta Yolanda Díaz i la reforma de la jornada laboral. Una proposta que el president de Foment no ha dubtat de qualificar d'"obsessiva". Ha afirmat que no hi estan en contra per principi, sinó pel fet que es tracta d'un canvi per a tots els sectors i empreses, i ha reclamat que l'executiu no intervingui en el diàleg social.
El president del Parlament, Josep Rull, ha elogiat el paper dels mestres, els servidors públics i els empresaris, i ha reblat el paper de l'empresariat ("no dic emprenedor, no anem amb subterfugis") per solidificar una societat. Com han fet tots els oradors, ha citat Andic com a model i ha afirmat que de les tres potes citades, "la que trontolla és la dels mestres". Rull ha criticat la "desconfiança" envers l'empresari: "Durant massa temps, hem legislat de manera hipertrofiada i hem generat massa normes que han generat inseguretat jurídica i dificulten l'empresa".
Rull ha esmentat el que considera els principals reptes socials: el demogràfic, el digital o el canvi climàtic. "El país necessita mirar-se i agradar-se", ha dit el president del Parlament, convocant a recuperar la confiança en el país. Tampoc ell ha fet cap referència al finançament.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha esmentat també Isak Andic pel seu compromís amb Catalunya, Barcelona i la cultura, destacant el seu llegat com a col·leccionista d'art contemporani. L'alcalde ha elogiat la col·laboració público-privada, posant com a exemple el nou Museu Carmen Thyssen, subratllant la confiança i la previsibilitat com a valors per impulsar l'economia.
Carlos Prieto, delegat del govern espanyol, ha intervingut per excusar el ministre de Turisme i Indústria, Jordi Hereu. Prieto ha relacionat algunes de les ajudes donades a les víctimes de la dana, al·ludint als "negacionistes que volen posar en dubte els valors de l'estat de dret". Ha destacat l'impacte dels PERTE en la represa de l'economia i ha recordat que The Economistha posat l'economia espanyola com la millor de l'OCDE.
Els guardonats d'aquest any amb la medalla d'or Carles Ferrer Salat han estat Jordi Clos, president del gremi d'Hotels, per la seva trajectòria, i el president de Planeta, José Creuheras, com a empresari de l'any.
Creuheras ha fet una intervenció parlant de la "desafecció envers els polítics, i és merescuda", però ha volgut elogiar explícitament el president Illa i l'alcalde Collboni per "millorar la vida de les persones". Ha lloat després la personalitat d'Isak Andic per la seva "generositat" amb les persones.
S'han lliurat també els guardons al desenvolupament sostenible (Vueling i Roca), igualtat (Henkel Ibèrica), innovació (In-Store Media), internacionalització (Catalonia Hotels), responsabilitat social (Damm) i pime de l'any (Constructora d'Aro).