Illa anuncia que «recorrerà» Espanya per afermar el «diàleg» amb la resta de comunitats

El president de la Generalitat assegura, des de l'acte institucional de la Diada a Madrid, que Catalunya "ha tornat" per implicar-se en la millora de l'Estat i subratlla el seu desig d'estendre "ponts"

Illa, amb diversos ministres de l'executiu espanyol i el conseller de la Presidència, a la Diada a Madrid
Illa, amb diversos ministres de l'executiu espanyol i el conseller de la Presidència, a la Diada a Madrid | Roger Pi de Cabanyes / ACN
Redacció
18 de setembre de 2024, 20:05
Actualitzat: 20:21h

"Catalunya ha tornat per implicar-se en la millora d'una Espanya a favor de tots, més plural, rica i justa per a tots". És el missatge que el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha volgut transmetre a l'acte institucional de la Diada a Madrid, al qual han assistit sis ministres del govern de Pedro Sánchez, a banda de mitja dotzena d'ambaixadors i representants de diverses formacions polítiques. Illa ha afirmat que de la mateixa manera que recorre pobles i ciutats de Catalunya, també recorrerà l'Estat i les seves comunitats autònomes de manera regular, "perquè volem escoltar i ser escoltats en el convenciment que l'entesa sempre és possible" i per tenir "un diàleg obert i sincer sobre com fer entre tots una Espanya millor".

L'acte institucional de la Diada als jardins de la Delegació del Govern a Madrid ha reunit la plana major de l'executiu espanyol amb set ministres (María Jesús Montero, Margarita Robles, Jordi Hereu, Luis Planas, Ángel Víctor Torres i Elma Saiz) a més de representants d'altres formacions com ERC (Francesc-Marc Álvaro) i Junts (Eduard Pujol). També hi ha estat present el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, la delegada del Govern a Madrid, Núria Marín, i antics dirigents d'Unió com Josep Antoni Duran i Lleida.

El president de la Generalitat ha destacat la Diada com una "invitació a sumar, a compartir i conviure" i ha fet un "reconeixement als milers de catalans que viuen a Madrid", que "mantenen bastits els ponts entre Madrid i Catalunya i obertes les finestres entre totes dues comunitats". Uns ponts, segons Illa, que són "fonamentals per recuperar el clima de serenitat i estabilitat" que "crec que estem aconseguint restablir a Catalunya després d'uns anys tan difícils on es van malgastar massa energies". El president de la Generalitat ha citat Salvador Espriu en el seu discurs.

"Bastir ponts"

"Jo soc dels que pensen que cal bastir ponts, creuar-los, trobar-se i buscar i treballar per aconseguir acords amb vista sempre a l'interès general i el bé comú", ha dit el socialista, perquè "en democràcia els fonaments de la convivència i la cohesió es construeixen sobre relacions institucionals estables, lleials i exigents, i el primer acte polític és escoltar".

Visitarà les comunitats autònomes

Illa ha apuntat que té intenció de recórrer Espanya durant el seu mandat. "Tinc molt clar que Catalunya es governa més enllà del Palau de la Generalitat, i per aquest motiu, igual que estic recorrent pobles i ciutats de Catalunya, també recorreré l'Estat i les seves comunitats autònomes de manera regular".

Illa ha dit que "davant el soroll, hi ha una realitat: Catalunya i Espanya han avançat més quan han compartit esperances optimisme", perquè "res és políticament possible des de la soledat", i "tot es pot assolir des de la unió". Segons el president de la Generalitat "Catalunya ha tornat per implicar-se en una Espanya compartida". I ha conclòs: "Ha tornat una Catalunya esperançada, optimista, i implicada en la millora d'Espanya".

Abans d’acudir a la celebració, Illa ha mantingut una reunió de gairebé dues hores amb el rei Felip VI al palau de la Zarzuela que l’executiu ha emmarcat dins de la “normalitat institucional” i el respecte entre institucions. El president també ha visitat una exposició sobre l’escriptor Miguel de Unamuno a la Biblioteca Nacional. Illa ha estat el primer president que assisteix a l'acte institucional de la Diada a Madrid en una dècada. José Montilla va presidir la Diada el 2008 i el 2009, i Artur Mas va ser l'últim el 2011.