El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha concretat aquest diumenge que el tour arreu de l'Estat per “desfer malentesos” i “tòpics” sobre Catalunya el farà l'any que ve. Illa va anunciar el viatge el passat setembre, durant l'acte institucional de la Diada a Madrid, per refermar la seva mirada que "Catalunya ha tornat per implicar-se en la millora d'una Espanya a favor de tots, més plural, rica i justa per a tots" però no va concretar en quin punt de la legislatura ho faria, que avui ha avançat que es farà el 2025.
La data l'ha anunciat en una visita a la Festa del Primer Oli de Jaén a Sabadell. Illa ha dit que es desplaçarà pel conjunt d’Espanya per explicar la situació del país i escoltar les aportacions que poden fer des de la resta de l’Estat. “Escoltar-se i explicar-se és el que permet desfer malentesos i tòpics que tant mals ens han fet. També les informacions malicioses que poden haver-hi”, ha apuntat.
La primera intenció la va expressar el setembre a Madrid, en un acte al qual hi van assistir sis ministres del govern de Pedro Sánchez, a banda de mitja dotzena d'ambaixadors i representants de diverses formacions polítiques. Illa va afirmar que de la mateixa manera que recorre pobles i ciutats de Catalunya, també recorrerà l'Estat i les seves comunitats autònomes de manera regular, "perquè volem escoltar i ser escoltats en el convenciment que l'entesa sempre és possible" i per tenir "un diàleg obert i sincer sobre com fer entre tots una Espanya millor".
L'acte institucional de la Diada als jardins de la Delegació del Govern a Madrid va reunir la plana major de l'executiu espanyol amb set ministres (María Jesús Montero, Margarita Robles, Jordi Hereu, Luis Planas, Ángel Víctor Torres i Elma Saiz) a més de representants d'altres formacions com ERC (Francesc-Marc Álvaro) i Junts (Eduard Pujol). També hi va estar present el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, la delegada del Govern a Madrid, Núria Marín, i antics dirigents d'Unió com Josep Antoni Duran i Lleida.
De la mateixa manera que estic recorrent Catalunya, també recorreré la resta d’Espanya.
— Salvador Illa Roca (@salvadorilla) September 18, 2024
Volem escoltar, però també ser escoltats. Volem mantenir un diàleg obert i sincer sobre com fer, entre tots i totes, una Espanya millor.
Estic convençut que l’entesa serà possible. pic.twitter.com/VhZXNY2cFw
El president de la Generalitat va destacar la Diada com una "invitació a sumar, a compartir i conviure" i ha fet un "reconeixement als milers de catalans que viuen a Madrid", que "mantenen bastits els ponts entre Madrid i Catalunya i obertes les finestres entre totes dues comunitats". Uns ponts, segons Illa, que són "fonamentals per recuperar el clima de serenitat i estabilitat" que "crec que estem aconseguint restablir a Catalunya després d'uns anys tan difícils on es van malgastar massa energies". El president de la Generalitat va citar Salvador Espriu en el seu discurs.
"Bastir ponts"
"Jo soc dels que pensen que cal bastir ponts, creuar-los, trobar-se i buscar i treballar per aconseguir acords amb vista sempre a l'interès general i el bé comú", va dir el socialista, perquè "en democràcia els fonaments de la convivència i la cohesió es construeixen sobre relacions institucionals estables, lleials i exigents, i el primer acte polític és escoltar".
Abans d’acudir a la celebració, Illa va mantenir una reunió de gairebé dues hores amb el rei Felip VI al palau de la Zarzuela que l’executiu ha emmarcat dins de la “normalitat institucional” i el respecte entre institucions. El president també ha visitat una exposició sobre l’escriptor Miguel de Unamuno a la Biblioteca Nacional. Recordem que Illa ha estat el primer president que assisteix a l'acte institucional de la Diada a Madrid en una dècada. José Montilla va presidir la Diada el 2008 i el 2009, i Artur Mas va ser l'últim el 2011.