Illa i Sánchez demanen una «victòria clara» el 12-M per fer inevitable el «nou cicle»

El PSC apel·la a una mobilització massiva que vagi més enllà dels socialistes per tancar el procés i reforçar el lideratge del PSOE a la Moncloa

Pedro Sánchez i Salvador Illa en el míting final de campanya aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron
Pedro Sánchez i Salvador Illa en el míting final de campanya aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron | Hugo Fernández
10 de maig del 2024
Actualitzat a les 22:31h

Canvi de cicle després del procés, serveis públics al centre i lleialtat amb la Moncloa. El PSC ho juga tot a aquests tres elements per aconseguir guanyar les eleccions del 12 de maig. I des de la Moncloa observaran atentament què passa a Catalunya. Enllestida la campanya, les enquestes situen Salvador Illa com a favorit, però l'escrutini només definirà quines cartes tenen els partits afrontar els pactes que vindran. Si no hi ha aliances, la repetició electoral està servida. Els socialistes, amb l'ajuda de Pedro Sánchez, que també se la juga aquest diumenge, volen projectar-se com l'únic partit capaç de liderar aquesta "nova etapa" després de deu anys de governs independentistes, en què es prioritzi la gestió del dia a dia sense grans proclames, i la "col·laboració" amb l'Estat. I el missatge als rivals és clar: o Illa o bloqueig.

Pedro Sánchez en el míting final de campanya aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron
Pedro Sánchez i Leire Pajín
Jaume Collboni al Pavelló de la Vall d'Hebron
Pedro Sánchez i Salvador Illa en el míting final de campanya aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron
Núria Parlón i Miquel Iceta
Alícia Romero aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron | Hugo Fernández
Pedro Sánchez aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron
Míting final de campanya aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron
Pedro Sánchez aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron
Pedro Sánchez aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron
Salvador Illa en el míting final de campanya
Jaume Collboni, Pedro Sánchez, Salvador Illa i Alicia Romero en el míting final de campanya
Pavelló de la Vall d'Hebron, aquest divendres

Aquest ha estat el guió de la campanya, conjugat amb l'emocionalitat afegida de Sánchez, protagonista en quatre ocasions al costat del candidat del PSC i que necessita que els socialistes facin un bon paper. El míting final d'aquest divendres al Pavelló de la Vall d'Hebron -un dels espais de la Barcelona olímpica que sovint reivindiquen els socialistes- ha seguit la línia prevista. Amb més de 3.500 persones que s'han aplegat per escoltar Illa i, sobretot, el president del govern espanyol, rebut amb crits de "president" en un nou bany de masses. El clima és de victòria, habitual en aquest tipus d'actes, però la sensació és que ara li toca governar al PSC. Sánchez i Illa han fet una crida a una mobilització massiva, també entre aquells que veuen que "això no va", per no només guanyar el 12-M, sinó obtenir "una victòria clara" que permeti governar i fer inevitable el nou cicle polític postprocés.

 "Qui vulgui més del mateix té moltes opcions, però qui vulgui obrir una nova etapa només pot votar el PSC", ha advertit Illa, que vol aglutinar el vot desencantat pel procés o que vol un canvi de cicle després d'ERC i Junts a la Generalitat. Sánchez, que també se la juga, ha avisat que no n'hi ha prou amb una victòria, sinó que cal una "majoria àmplia" per governar. I per això "no hi ha dreceres". "Qui vulgui estabilitat i avançar, ha de votar Illa", ha demanat el president espanyol. Els socialistes presenten el vot a Illa com una revàlida a Sánchez, per això el candidat ha fet una crida als 1,2 milions de catalans que van votar el PSC a les eleccions espanyoles perquè també és un vot de reforç al president espanyol, en la seva lluita contra la dreta i l'extrema dreta.

El missatge de Sánchez, amb poques novetats respecte del que ja ha dit a Sant Boi, Montmeló o Vilanova, s'ha centrat a situar Illa com l'única opció viable per governar davant de Junts o ERC, que només "aspiren a bloquejar". "Cal un canvi que només pot liderar el PSC, per avançar en convivència i polítiques socials", ha remarcat. I per reforçar la posició, ha vinculat el vot a Illa a una esmena a la manera de fer de la dreta i l'extrema dreta, i a la "màquina del fang" que han activat per fer caure el govern de coalició. El futur de Sánchez també passa per Catalunya

Més serveis públics i menys confrontació

Més enllà de la carta Sánchez, el PSC ha plantejat una campanya clàssica, centrada a denunciar la mala gestió dels governs d'ERC i Junts i a vendre que amb Illa a la Generalitat el país anirà millor. La prioritat, en un Govern socialista, seran els serveis públics, amb l'argument que han quedat desatesos amb els independentistes, més pendents de la confrontació amb l'Estat i de la batussa interna. Amb el PSC, la col·laboració lleial amb el govern espanyol serà la pràctica habitual, així com governar Catalunya aprofitant el marge que dona l'actual autogovern.

Una de les propostes que ha centrat la campanya ha estat la del finançament. ERC i Junts plantegen un model similar al basc, però el PSC no hi està d'acord. Alineat amb el PSOE, els socialistes plantegen una reforma del sistema de finançament basada en el desplegament de l'Estatut, amb la creació del consorci tributari, el respecte al principi d'ordinalitat i la lluita contra el dúmping fiscal. Illa no ha anat més enllà i davant els retrets de poca ambició la resposta sempre ha estat que els governs independentistes no han fet avenços en aquest àmbit durant els anys que han estat a la Generalitat. Tampoc els governs espanyols ho han facilitat.

Pactes oberts

Les eleccions tindran dues voltes. La primera, aquest diumenge, i la segona a partir de dilluns, per començar a definir els pactes. El PSC ha posat tres condicions per negociar: estabilitat, polítiques socialdemòcrates i serveis públics. Amb aquests tres criteris, la prioritat és un govern progressista, amb el suport d'ERC i els comuns. La fórmula, admetia fa uns dies Illa, és "possible", i podria ser amb un govern en minoria o bé en coalició. Els comuns s'hi posen bé, però els republicans no ho tenen tan clar. L'opció d'un pacte del PSC amb Junts per governar és, ara com ara, poc probable, perquè tant Illa com Puigdemont ho han descartat. I el candidat socialista també ha tancat la porta a facilitar una investidura de Junts, davant les insinuacions dels independentistes que en funció dels acords a Catalunya la legislatura espanyola tindrà més o menys recorregut. "El Govern de Catalunya es decidirà a Catalunya". Aquest ha estat un dels missatges, també, d'aquesta campanya electoral que avui s'acaba.