IVA del 21% als apartaments turístics i impost al luxe: nou paquet fiscal del PSOE i Sumar

Els socis que conformen el govern espanyol també pacten una tributació mínima del 15% sobre els beneficis de les multinacionals i les grans empreses, a banda de mantenir l'impost a la banca

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu.
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu. | ACN
11 de novembre de 2024, 16:15
Actualitzat: 21:22h

El PSOE i Sumar han arribat a un acord per aprovar un acord fiscal que inclou mesures com ara la posada en marxa d'un IVA del 21% als apartaments turístics -pensat per "retallar" la seva rendibilitat, segons es desprèn del text de l'entesa- o la introducció d'impostos a "béns sumptuosos", entre els quals iots i avions privats. "Es tracta de millorar l'equitat en el repartiment de la renda i de la riquesa", assenyala el document distribuït pels partits que integren el govern espanyol.  "Els canvis fiscals persegueixen que hi contribueixin més els qui més en tenen, fent que les grans multinacionals i especialment els bancs, que tants beneficis obtenen, contribueixin més l'estat del benestar", sosté el text.

"Espanya compta amb una bretxa fiscal de cinc punts del PIB respecte a la mitjana de l'Eurozona que pot i ha de tancar per emprendre les polítiques de redistribució i impuls de la transició verda i revolució digital. Aquest paquet fiscal avança precisament en la direcció de tancar aquesta bretxa, augmentant els ingressos públics per apropar-nos als països més avançats del nostre entorn", remarca el document acordat per les formacions que lideren Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. Dins les mesures s'hi consigna la continuïtat de l'impost a la banca -de qui es recorda que només paga el 3% dels beneficis en matèria d'impostos- pactat amb Junts a canvi de treure el de les energètiques.

ERC ajorna el debat de la reforma fiscal per la negativa a eliminar l'impost a les energètiques

L'entesa entre el PSOE i Sumar ha arribat a les portes de la celebració prevista de la comissió d'Hisenda al Congrés, que s'ha posposat per la negativa d'ERC, Bildu i Podem i per salvar el govern espanyol d'una derrota primerenca. Es reunirà a finals d'aquesta setmana i, previsiblement, la vinent ja serà el ple qui es pronunciï sobre les mesures. Pilar Vallugera, diputada republicana a Madrid, ha lamentat que les energètiques ja no estiguin sotmeses a un impost específic, i ha indicat que els socialistes "han de tornar a negociar" fins que es trobi un "punt d'equilibri". ERC, amb tot, ha sostingut que "qualsevol mesura que pretengui afavorir la banca i les elèctriques no trobarà el nostre suport”.

Entre les mesures també hi ha apujar la tributació de l'IRPF de les rendes superiors a 300.000 euros, o bé suprimir el règim fiscal especial de les socimis, que només tributen un 1% en l'impost de societats. Es tracta de mesures que tenen a veure, també, amb l'escenari pressupostari a l'Estat. El govern espanyol aspira a tenir aquest acord fiscal en vigor a partir de l'1 de gener. Els comptes de Pedro Sánchez no tenen suport garantit per part de la majoria de la investidura. Aquest matexi dilluns, per exemple, Junts ha insistit en la idea que el PSOE no pot fer "xantatge" a la resta de grups amb la DANA al País Valencià. Sánchez ha anunciat un paquet de mesures de 3.675 milions d'euros per al territori.