Joan Queralt: «Qualsevol càrrec imputat hauria de ser cessat»

El catedràtic de Dret Penal imparteix al Parlament una “lliçó” amb propostes concretes per implantar en la lluita contra la corrupció | Gemma Calvet destaca la utilitat de la Llei de transparència

Publicat el 12 d’abril de 2016 a les 16:55
Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal de la UB, ha intervingut aquest dimarts a la comissió del Parlament que tracta sobre  mesures contra la corrupció i per la regeneració democràtica. També hi ha ha participat l’exdiputat David Fernàndez, expresident de la comissió Pujol, i Gemma Calvet, directora de l’oficina de la Transparència de l’àrea metropolitana.

Queralt ha impartit una “lliçó” amb propostes molt concretes que podrien tenir un impacte eficaç en la lluita contra la corrupció. Una de les que ha propugnat és la de fer efectiva la Llei del Tribunal de Comptes, donant de baixa a tot el personal de la institució que no sigui de carrera, tret dels treballadors destinats a secretaria. Una altra és reforçar les unitats de policia judicial especialitzades en delictes econòmics destinades a la investigació de casos de corrupció.

S’ha posicionat a favor que les imputacions judicials confirmades de càrrecs públics han de suposar el cessament automàtic, sense que això impliqui atemptar contra la presumpció d’innocència. Ha recordat que hi ha persones que van a presó provisional sense perdre la presumpció d’innocència, i és menys greu que la renúncia a un càrrec polític.

El catedràtic de la UB ha demanat també la revocació de la consulta d’abril de 2014 de la direcció general de Tributs que permet als partits que siguin legals les donacions il·legals dels particulars. Com també un major control dels assessors dels partits. Joan Queralt ha proposat també que en cas d’informe no favorable d’interventors o de secretaris i dipositaris municipals, un expedient administratiu ha de ser paralitzat. Ha esmentat el cas de la Diputació d’Orense, que en un mes va contractar més de cent persones. La publicació als webs de tots els organismes públics de les declaracions de renda dels seus directius dels últims quatre anys.

Per la seva banda, la directora de l’Oficina de Transparència de l’Àrea Metropolitana, Gemma Calvet, ha fet una crida perquè totes les institucions treballin plegades en la lluita contra la corrupció. Calvet ha lloat la Llei de transparència com un bon estri per contribuir també en cinc anys un nou model d’administració pública.

David Fernàndez denuncia manca de voluntat política

David Fernàndez, que va presidir la comissió del cas Pujol ha assegurat que “la Generalitat s’hauria de personar al cas Palau, i al cas Mercuri. I a tot als processos on s’ha defraudat un euro als comptes públics”. L’exdiputat de la CUP ha denunciat la manca de mitjans per fer front a aquesta xacra. “La corrupció ha estat i és sistèmica, no es tracta de cap poma podrida”, ha dit. Sobre el concepte de corrupció sistèmica, ha dit que no és una expressió seva, sinó del jutge Giovanni Falcone, assassinat per la màfia.

“En el combat contra la corrupció, el que falta és voluntat política”, ha assegurat David Fernández, qui ha repetit vàries vegades que ell no creu en la presó, però que troba injust que sempre hi desemboquin els més dèbils.