Joana Ortega insta a condonar les liquidacions negatives dels municipis

La vicepresidenta anuncia que l'executiu farà front als compromisos adquirits amb els ajuntaments

Publicat el 27 d’octubre de 2011 a les 14:33
Ortega, amb l'alcalde de Barcelona i els presidents de la FMC i la ACM Foto: ACN

La vicepresidenta del Govern i responsable del Departament de Governació, Joana Ortega, ha instat l'executiu espanyol a condonar les liquidacions negatives dels municipis de 790 MEUR corresponents als anys 2008 i 2009. Segons ha argumentat, es deuen a un error de càlcul de la bestreta de l'Administració de l'Estat que no es pot atribuir als consistoris. Ortega ha presentat aquesta iniciativa, consensuada amb l'ACM i la FMC, com la "solució catalana". En cas que l'Estat no ho accepti, la vicepresidenta ha proposat que es compensin les liquidacions negatives passades amb les positives futures. Ortega també ha afirmat que el Govern farà front als compromisos adquirits amb els ajuntaments catalans.

Davant de representants del món local, reunits en l'acte de constitució del Consell de Governs Locals, la vicepresidenta ha presentat el que ha qualificat com a "solució catalana" al problema amb una dels problemes amb què s'havien trobat els ajuntaments catalans. El govern espanyol reclama que els municipis retornin 790 milions d'euros en concepte de les liquidacions negatives de la participació d'aquests en els ingressos de l'Estat. Ortega ha instat l'executiu espanyol a que condoni aquestes liquidacions o a que compensi les negatives passades amb les positives futures. Tot plegat, per evitar que els ajuntaments hagin d'incorporar devolucions extraordinàries en els seus pressupostos. Ortega ha justificat aquesta mesura pel fet que les liquidacions responen a un error en el càlcul de la bestreta de l'Administració de l'Estat i, per tant, no és atribuïble als municipis.

La vicepresidenta també ha aprofitat l'acte per refermar la intenció del Govern de donar compliment a tots els compromisos adquirits amb els ajuntaments. Segons ha declarat, l'executiu català no pot permetre que els alcaldes quedin desprotegits pels incompliments de les altres administracions.

Ortega ha insistit en la necessitat d'avançar en l'elaboració de la Llei de finances locals que acompanyi la Llei de Governs Locals. Segons ha explicat, seria un error tornar a caure en el parany d'atribuir més competències als municipis sense permetre que disposin de dotacions per fer-ne front. Ortega ha recordat que el 30% de la despesa dels municipis correspon a la prestació de serveis no obligatoris.

El pacte fiscal per a Catalunya, ha afirmat, serà clau també per solucionar el problema del finançament local. Per això, ha reclamat al nou Consell de Governs Locals i a les entitats municipalistes que donin suport al Govern en la seva demanda d'un nou model de finançament.

Reclamacions de les entitats municipalistes

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manel Bustos, i el de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, han mostrat el seus suport a l'executiu català pel que fa a la reivindicació d'un finançament més just per Catalunya. Bustos ha reivindicat la feina feta pels ajuntaments en els darrers anys i ha lamentat les crítiques d'algunes veus sobre la gestió dels municipis. Segons ha dit, i tot i les mancances pel que fa al finançament, aquests han fet molt pels ciutadans en els últims anys. Si el model els fos més favorable, ha afegit, encara podrien prestar millors serveis.

Per la seva banda, Buch ha anunciat que, en una reunió que mantindrà aquest mateix dijous amb el president de la Generalitat, li demanarà a Mas que inclogui els municipis a dintre del nou model de finançament que vol aconseguir per a Catalunya.

Situacions d'asfíxia

Segons Bustos i Buch, la gran majoria dels ajuntaments han portat a terme una correcta gestió en els darrers anys, però han admès que ha pogut existir alguna excepció. En aquest sentit, Bustos no ha volgut entrar a valorar la mesura anunciada per l'Ajuntament d'Olot, que preveu apagar els semàfors durant la nit. Tot i això, ha admès que alguns consistoris estan prenent mesures obligats per la situació d'"asfixia" de les finances públiques i que si la situació no fos tan greu no ho farien.