Toni Comín ja té rival en les eleccions a la presidència del Consell de la República que se celebraran entre el 8 i el 12 de febrer. Es tracta de Jordi Domingo, advocat i excònsol del Consolat de Mar, que gaudeix -així ho indiquen les fonts consultades per Nació- del suport de bona part del territori i el vist-i-plau de dirigents de l'anterior cúpula de l'entitat establerta a l'exili. El Consell ha viscut una etapa convulsa en l'últim semestre, amb sospites de presumptes males pràctiques de Comín i la dimissió en bloc de la direcció arran d'aquests fets. L'exconseller de Salut, tot i la situació generada, va fer pública la setmana passada la intenció de liderar la institució, de la qual és vicepresident.
Domingo, de llarga trajectòria independentista, era una de les cares visibles de la plataforma Constituïm, un dels projectes que van sorgir en els anys àlgids del procés amb la redacció d'una proposta de Constitució catalana en el nucli. També s'ha implicat en l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i en la jornada de l'1-O del 2017 es va dedicar a acompanyar observadors internacionals que es van desplaçar per seguir el referèndum. En entrevistes publicades al llarg dels últims anys, ha estat crític amb el fet que el 3 d'octubre de fa set anys no es materialitzés la independència. "Era una gran oportunitat", va assenyalar a Vilaweb el 2018, un any després de la votació.
El projecte de Comín
Comín es va presentar a les eleccions europees com a cap de llista de Junts i, malgrat obtenir l'escó a les urnes, es troba pendent de veure si pot entrar l'Eurocambra davant la negativa actual de la seva presidenta, Roberta Metsola. L'exconseller de Salut va agafar el relleu de Carles Puigdemont com a cap de cartell als comicis comunitaris, i ara pretén fer el mateix al capdavant del Consell. Puigdemont el presideix des que es va posar en marxa, el desembre del 2018, i té intenció de deixar el càrrec un cop ha tornat al lideratge orgànic de Junts des de l'últim congrés. La idea era que Comín tampoc continués al Consell per centrar-se en la tasca a l'Eurocambra, però el context ho ha impedit.
Amb quin projecte es presenta l'exconseller de Salut per liderar la institució? "El Consell continua sent del tot imprescindible per culminar el camí cap a la independència. Perquè recull l'esperit de l'1-O del 2017 i és el dipositari del mandat que els catalans vam decidir aquell dia. I per això, cal garantir-ne la continuïtat", indica Comín, que també defensa la capacitat internacionalitzadora de l'entitat. Pel que fa a aspectes vinculats a la transparència, reforçats des de l'aparició de les presumptes irregularitats, planteja que existeixi un síndic de comptes que, sota el paraigua i les "directrius" de la direcció del Consell, sigui l'encarregat de fiscalitzar les finances.