Jordi Pujol dóna tota la raó als independentistes

L'expresident de la Generalitat creu que a hores d'ara Catalunya no té futur si es manté dins d'Espanya

Publicat el 29 de març de 2011 a les 19:05
Jordi Pujol considera que el mateix Estat espanyol és el responsable principal de l'increment de l'independentisme social a Catalunya. Foto: ACN

Jordi Pujol ha perdut la paciència. El famós encaix de Catalunya dins d'Espanya ha quedat com una idea anticuada dins de la conferència «Residuals o independents? O alguna altra solució?» que l'expresident de la Generalitat ha pronunciat aquest vespre a l'auditori de l'idEC-UPF. Al parer de Pujol, "si la idea d’Espanya que ara preval es consolida, l’alternativa està entre la independència i el gradual esborrament de la catalanitat i de Catalunya". És a dir, o Espanya canvia radicalment o la independència no serà una opció, sinó una necessitat.

Pujol ha fet un repàs molt pessimista de l'evolució de les relacions entre Catalunya i Espanya i ha insistit en què cal anar cap a un sistema de distribució fiscal semblant al que funciona entre els lands alemanys, que limiten els transvassaments de recursos per sota del cinc per cent del PIB. Tot i que ell mateix ha dit, de forma gràfica, que la idea que té Espanya d'aquesta mena d'intercanvis és que "a Espanya la solidaritat es practica amb aquesta premisa, lo mío es mío y lo tuyo a mitges".

L'expresident ha assegurat no tenir arguments contra els independentistes més enllà de la dificultat intrínseca del projecte polític i ha afegit que "ara ja hi ha un fet que fabrica independentistes, i a un ritme accelerat, que és un conglomerat de dignitat ferida i de sensació d’ofec econòmic futur no està escrit però la ferida és viva. Cada cop més viva". Més clar encara: "No puc dir que no tinguin raó els independentistes, perqué la tenen; jo no tinc projecte alternatiu".

Com a possible via de sortida, Pujol ha citat el reconeixement nacional del qual disposa el Quebec per part de l'estat canadenc, del tot diferent al que dibuixa la sentència del Tribunal Constitucional espanyol, a qui ha fet una apel·lació directa: "Com pot un tribunal decidir el futur del país en dècades?"