
Jordi Pujol Jr. en sortir del Jutjat. Foto: Patri Mateos
El fill gran de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, ha explicat aquest dijous al jutjat que els fons familiars ocultats a Andorra es van multiplicar gairebé per deu en 20 anys, de l'any 1980 al 2000, perquè estaven invertits en uns productes financers que ell ha anomenat "làmines" i que eren opaques, ja que es podien cobrar al portador. D'aquesta manera, els 140 milions de pessetes inicials es van convertir en uns 500 l'any 1990 i en gairebé 1.400, uns 8 milions d'euros, l'any 2000. Pujol Ferrusola ha dit que quan vencien les làmines les renovava o les cobrava i les ingressava, a parts iguals als seus germans i a la seva mare.
Fonts jurídiques i del sindicat Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular en la investigació contra la família Pujol Ferrusola pels diners a Andorra, han explicat que el germà gran no ha explicat d'on procedien els diners inicials dipositats al principat pirinenc. Tot i conèixer l'existència del fons des del primer moment, no ha vist mai l'escrit que el seu avi va donar a la seva mare explicant-li la "deixa", i no va ser fins l'any 1990 que el seu tiet Joaquim Pujol li va traslladar la responsabilitat de fer-se'n càrrec però no li va donar cap instrucció concreta sobre com gestionar-ho. Tot i que el fiscal el considera el "gestor" del fons fins l'any 1992 ell ho ha negat, i ha dit que només era el "representant".
Ha explicat que poc abans de l'estiu del 1990 algú de la Banca Reig el va trucar i li va explicar que els diners de la seva família estaven invertits en un producte financer anomenat "làmines", que són similars a bons de l'estat i que tenien una alta rendibilitat en un període de temps prefixat, a més de poder-se cobrar al portador, cosa que els conferia una gran opacitat. Les làmines, en aquell moment valien uns 500 milions de pessetes, i estaven invertides principalment a Alemanya, Àustria i Finlàndia, i en menor mesura a l'estat espanyol i als Estats Units.
L'any 1992 els set germans i la seva mare, Marta Ferrusola, van obrir cadascú un compte bancari a Andorra per anar cobrant els rendiments. Des d'aleshores i fins l'any 2000, a mesura que anaven vencent les làmines, Jordi Pujol Ferrusola les anava renovant o les cobrava en metàl·lic o per transferència i les abonava a parts iguals als vuit comptes bancaris. Segons ha dit, en un armari d'una oficina bancària andorrana hi ha uns papers on consten tots els ingressos per aquest concepte.
Tot i així, el primogènit dels Pujol Ferrusola no ha aportat cap document justificatiu de la seva versió, cosa que fa sospitar a les acusacions de la seva veracitat. A més, les acusacions recorden que durant aquells anys hi va haver el canvi de la pesseta a l'euro, i que els fons estaven en dòlars.
Des de l'any 2000, quan es van acabar els ingressos pels venciments de les làmines, cada germà va gestionar els fons com va voler i Jordi Pujol Ferrusola ja no es responsabilitza ni coneix què va fer cada germà. Segons ell, calcula que cada germà i la mare van arribar a cobrar poc més d'un milió d'euros fins aquell any.
Per això, ha dit, no ha pogut justificar com és que la gran rendibilitat dels primers 20 anys no va continuar durant els 14 anys següents. Tampoc ha volgut parlar del seu compte personal ni la seva fiscalitat, al·legant que està imputat per aquest motiu a l'Audiència Nacional.
L'advocada de Manos Limpias en el cas Nóos, Virginia López-Negrete, ha estat en la declaració, per primera vegada en aquest cas, tot i que cap dels Pujol Ferrusola interrogats ha volgut respondre mai a l'acusació popular. En declaracions als mitjans ha dit que aquesta gran rendibilitat de les làmines ja la voldrien tenir molts petits estalviadors i que el fet de poder-se cobrar al portador va ser el que va atreure la família Pujol per contractar-les.
López-Negrete també ha anunciat que el seu sindicat ha demanat la imputació en aquest cas de Banco Madrid i els seus legals representants com a "cooperador necessari" del suposat blanqueig de capitals, ja que no hauria activat els filtres legals obligatoris per determinar la procedència il·lícita dels fons repatriats d'Andorra a l'estat espanyol.
Pujol Ferrusola ha arribat poc després de les 9 del matí, tot i estar citat a les 10. Ho ha fet intentant amagar-se de la premsa amb un casc de moto. La seva declaració, que ha començat tard, ha durat poc més d'una hora. Segons fonts jurídiques, la jutgessa estava força molesta amb ell amb algunes respostes. El fill gran de l'expresident de la Generalitat, ha estat tranquil, seriós i menys "xulesc" que al Parlament. No ha tret cap paper, tot i portar una carpeta.
Després d'ell havia de declarar com a testimoni una gestora bancària, de nacionalitat andorrana, que va ajudar Mireia Pujol Ferrusola amb els seus fons al principat, però no s'ha presentat i ha enviat un escrit al·legant que la protegeix el secret bancari.