Junqueras comunica a Santamaría que el referèndum es farà encara que sigui sense el permís de l'Estat

El vicepresident assegura que el dret a decidir no depèn del govern espanyol i assegura que el Govern "complirà" amb tots els seus compromisos | La seva homòloga assenyala que permetre una votació sobre Catalunya no forma part de les "disposicions" de la Moncloa | Junqueras s'ha reunit posteriorment amb Puigdemont al Palau de la Generalitat per traslladar-li el contingut de la trobada

Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dimarts
Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dimarts | NacióDigital
10 de gener de 2017, 19:48
Actualitzat: 11 de gener, 8:35h
Nou (previsible) xoc entre l'Estat i la Generalitat. El vicepresident Oriol Junqueras ha traslladat aquesta tarda a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que el referèndum d'independència previst per al setembre del 2017 es farà "encara que sigui sense el permís de l'Estat". Els dos dirigents han constatat les posicions enfrontades de les dues administracions en un moment en què la Moncloa pretén engegar una operació diàleg -de moment- sense resultats concrets. 

"Sempre hem estat independentistes", ha destacat Junqueras, que ha ressaltat que la consulta vinculant és el mètode més precís per solucionar el plet polític entre l'Estat i la Generalitat. "Ho hem explicat amb educació i fermesa", ha indicat, al mateix temps que destacava que el Govern "complirà amb els seus compromisos". La trobada ha durat dues hores i, segons els dos dirigents, ha estat "cordial".

De fet, fonts coneixedores de la trobada apunten que, tot i l'avís de la número dos del govern espanyol de no voler abordar el referèndum, aquest ha ocupat quasi la meitat de la reunió, per bé que ella no hauria posat sobre la taula cap alternativa per a un millor encaix de Catalunya en forma de nou model de finançament o reforma constitucional. Així mateix, Junqueras hauria lamentat l'estat de judicialització del procés i els casos que persegueixen la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega o els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau, però Santamaría hauria insistit que "la llei és la llei".

Just després de la trobada, el vicepresident ha parlat per telèfon amb Carles Puigdemont, però igualment s'hi ha reunit tot seguit al Palau de la Generalitat per traslladar-li el contingut de la conversa, segons han confirmat a NacióDigital fonts properes als dos dirigents del Govern. L'entorn de Junqueras situa aquesta reunió dins la normalitat i de la "lleialtat institucional" entre els números u i dos de l'executiu català.

Negativa per avançat

En tot cas, la negativa de Santamaría al referèndum ha arribat ja poc abans de reunir-se amb el vicepresident. "El govern no pot decidir sobre això, com ja han dit altres tribunals de països com Itàlia o Alemanya. Hi ha coses que es poden parlar, com l'accés a la sanitat o els serveis socials", han estat les seves paraules textuals en ser preguntada per la possibilitat d'acordar una consulta pactada. Una opció, per cert, que el vicepresident ha dit que mai es podria descartar sempre i quan la Moncloa s'hi avingués. "No demanarem permís", ha ressaltat el president d'ERC.

"Crec que si en aquesta reunió ens centrem en el que Junqueras pot fer i en el que el govern   pot negociar, aleshores serà una reunió fructífera. En relació amb els assumptes que ell vol plantejar, ell sap perfectament que el referèndum no forma part de l'àmbit de disposició de l'executiu d'Espanya", ha destacat. "Tampoc forma part de la disposició dels governs del nostre entorn", ha indicat en relació als exemples, segons ella, d'Itàlia i d'Alemanya. La qüestió del referèndum ha aparegut al principi de la cita, i després han passat a qüestions relacionades amb el dia a dia.

D'estat a estat?

"Tenim l'obligació de treballar junts per tal que els ciutadans de Catalunya tinguin els millors serveis públics", ha apuntat Santamaría. Junqueras ha informat aquest matí als membres del Govern que la reunió tindria lloc aquest dimarts, i pretenia abordar qüestions relacionades amb les pensions, i la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha ressaltat que els 46 punts en litigi entre l'Estat i la Generalitat també es tractaran. Segons Santamaría, alguns d'ells ja estan resolts, segons ha explicat.

"Hem tractat qüestions que més endavant abordarem d'estat a estat", ha apuntat Junqueras, que ha donat per fet que Catalunya serà un país independent i membre de la Unió Europea en un futur immediat. "Les reputacions dels estats estan entrecreuades i sustentades pel Banc Central Europeu", ha apuntat el vicepresident, que ha carregat contra la gestió de les pensions per part del govern espanyol.

L'esgotament del fons de reserva de la seguretat social ha estat un dels aspectes que s'han abordat en aquesta trobada, i també ha estat damunt la taula la gestió del deute públic espanyol -l'Estat haurà de col·locar 550 milions diaris aquest 2017 per fer front als venciments, a un interès cada cop més elevat-. Fonts properes a Junqueras, però, lamenten que Santamaría s'hauria limitat a afirmar que les dues problemàtiques estan en vies de resoldre's, però sense més explicacions. La primera part de la cita s'ha centrat en el referèndum, mentre que la segona ha estat presidida per qüestions relacionades amb el dia a dia, com ara la pobresa energètica i el decret que prepara l'executiu central per fer-hi front.

Conferència de presidents

Santamaría ha tret ferro al fet que el president Carles Puigdemont no assisteixi a la conferència de presidents del dia 17 de gener, i ha destacat que els catalans hi estaran representats pel govern espanyol. "Hi haurà acords importants", ha determinat la vicepresidenta de Mariano Rajoy.

Durant l'atenció als mitjans de Santamaría, un grup reduït de ciutadans aplegats espontàniament davant la seu d'Economia han emès proclames a favor de la independència, i han reclamat al govern espanyol que vagi "fora" de Catalunya.
 

Soraya Sáenz de Santamaría, abans de reunir-se amb Junqueras