El president de la Generalitat, Salvador Illa, és a Brussel·les, on ahir reclamava l'oficialitat del català; però això no ha fet que aquest dijous s'hagi estalviat crítiques pels seus "silencis sonors" en l'inici del judici contra l'exconseller Lluís Puig en el cas Sixena. Davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), una comitiva de Junts ha mostrat suport a l'extitular del Departament de Cultura, que estarà representat en la vista per la seva defensa, ja que no pot declarar presencialment ni des de Bèlgica, on resideix des del 2017.
"Ni la mínima humanitat ni solidaritat a Puig, que va ser lleial al patrimoni de la Generalitat. El Govern, com sempre, mira a un altre cantó", ha retret a l'executiu socialista el secretari general de Junts, Jordi Turull, acompanyat d'altres dirigents del partit. Laura Borràs, a qui fa just una setmana el Suprem va confirmar els quatre anys i mig de presó i li va denegar l'amnistia, no s'ha perdut la cita.
Puig és jutjat per desobediència en negar-se a entregar voluntàriament 44 obres del monestir de Vilanova de Sixena (Osca) -que el Govern va comprar- que hi havia al Museu Diocesà de Lleida, tal com dictava una resolució d'un jutjat d'Osca. Un fet pel qual la Fiscalia i l’Ajuntament de Vilanova de Sixena li demanen 2 anys d’inhabilitació a càrrec públic i 5.940 euros de multa; una xifra que l'ajuntament aragonès eleva fins als 66.000 euros.
Turull ha assegurat que la seva formació no acceptarà "lliçons" dels socialistes perquè, el 2017, mentre s'enduien les obres de Lleida a la força, "l'ara president es manifestava amb l'extrema dreta de Catalunya, a Catalunya, per evitar un referèndum".
"Lluís Puig va defensar la legalitat, la llei catalana de patrimoni. Avui comença un judici claríssimament polític; un acte de venjança de l’Estat espanyol quan se li deixa via lliure", ha afirmat Turull entre els aplaudiments dels concentrats.
Des de Bèlgica, Puig ha intervingut en el seu acte de suport amb un vídeo, en què lamenta que la Guàrdia Civil s'endugués les obres del Museu Diocesà de Lleida amb "escopetes i metralladores" el desembre del 2017 i ara no se sàpiga "ni on són, ni com estan ni què se'n pensa fer". "Espero sortir-ne bé i poder complir el somni de tornar al plenari del Parlament com a diputat", ha comentat sobre el seu propi procés judicial.
La portaveu de Junts per Catalunya a la Paeria de Lleida, Violant Cervera, ha intervingut en la concentració per denunciar "l'espoli" i la "teranyina judicial" en la que considera que es troba Puig. L'acte també ha comptat amb la participació de la llavors secretària general del Departament de Cultura, Maria Dolors Portús.
Tot i no poder assistir a la cita judicial de manera presencial, Puig serà jutjat igualment, ja que li demanen una pena inferior als dos anys de presó. Està previst que el judici s'allargui fins divendres i una de les persones que hi declararà és Santi Vila, predecessor de Puig al Departament de Cultura. També acusat de desobediència, Vila serà jutjat per un jutjat penal de Barcelona al maig i el fiscal li demana una pena de multa de quasi 6.000 euros.