L'independentisme colla perquè hi hagi un relleu al capdavant de la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Tant Junts com la CUP han demanat al Govern que Cristopher Daniel Person deixi de ser director general del que, de facto, és la delegació de la Generalitat a la Catalunya Nord. Cal recordar que Person va negar-se a utilitzar la denominació "Catalunya Nord" amb la voluntat de mantenir una suposada "neutralitat institucional".
Els fets van ocórrer en la comissió d'Afers Institucionals del Parlament celebrada aquest dijous, en què Person va assegurar que França "només reconeix la denominació de Pirineus Orientals" i que ell es limita a complir amb la denominació oficial que li dona l'estat al qual pertany administrativament. Aquestes declaracions van ser la resposta que va donar a representants de Junts i ERC, que li havien retret que no fes servir el concepte de "Catalunya Nord".
⚠️ El director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà refusa, per “neutralitat institucional”, de fer servir “Catalunya Nord”. Es veu que Christopher Daniel, ex-responsable de màrqueting del PSC de Cervera, és allà per vetllar pel compliment del Tractat dels Pirineus. pic.twitter.com/fEzkVVjb7K
— Jordi Salvia 🍉 (@jordisalvia) March 20, 2025
El diputat de Junts present en la comissió, Agustí Colomines, ha acusat d'"ignorància i fatxenderia" a Person i ha exigit al conseller de la Presidència, Albert Dalmau, de qui depenen els nomenaments de la Casa de Perpinyà, que cessi l'actual director general. "Li ha pujat la categoria (i el sou) i resulta que és un ignorant", ha criticat Colomines, que s'ha fet ressò de la petició d'Unitat Catalana, partit catalanista de la Catalunya Nord.
Al seu torn, ERC, a través de la diputada Ester Capella, ha parlat de "despropòsit" i ha anunciat que demanaran el cessament de Person. Per últim, la CUP ha assegurat que el director general de la Generalitat a Perpinyà "nega el país i menysprea a qui representa". "Aquesta persona no pot seguir representant els interessos dels catalans", han sentenciat els anticapitalistes, sumant-se també a la petició d'un relleu.
Val a dir que no és el primer cop que el Govern opta per evitar aquesta fórmula. La sospita es va aixecar arran de la visita de Salvador Illa a la Catalunya Nord, moment en el qual la convocatòria deia que el president viatjava a la “demarcació del sud de França amb vincles històrics amb Catalunya”, tot i que posteriorment va ser matisat. De la boca d'Illa no en va sortir en cap moment la denominació "Catalunya Nord".
Arran dels fets, ERC va sotmetre una pregunta parlamentària en què es qüestionava si hi havia algun canvi de criteri pel qual el Govern ja no es referia a "Catalunya Nord", però encara no hi ha hagut resposta per part de l'executiu socialista. La representant del PSC en aquesta comissió també va evitar la denominació històrica i s'ha referit a "Pirineus Orientals" i "l'estat francès".