Junts pel Sí entrega la darrera proposta a la CUP

El text s'haurà de votar a la decisiva assemblea de Girona | Consulta el document complet de 61 pàgines de la proposta de Junts pel Sí | El pacte manté Mas i la presidència coral i inclou desnonaments zero, reducció de les llistes d’espera, renda mínima d’inserció i bloqueig del BCN World

Roda de premsa de Junts pel Sí després d'acabar les converses amb la CUP
Roda de premsa de Junts pel Sí després d'acabar les converses amb la CUP | ACN
22 de desembre de 2015, 13:30
Actualitzat: 18:43h
Junts pel Sí ha entregat en la darrera de les reunions amb la CUP la seva proposta final per a la investidura d'Artur Mas i la constitució d'un nou Govern que tindrà una presidència coral. Una proposta que haurà de valorar diumenge l'assemblea de la formació de l'esquerra independentista a Girona.

Els primers en valorar el final de les converses ha estat Junts pel Sí en una roda de premsa al Parlament amb Raül Romeva envoltat de Josep Rull, Marta Rovira, Jordi Turull, Lluís Corominas, Lluís Llach i Magda Casamitjana, entre altres diputats. Tant el mateix Romeva com Jordi Salvia, cap de premsa de la CUP, han recordat que no es tracta d'un preacord sinó una proposta de Junts pel Sí.

La proposta de Junts pel Sí manté Artur Mas i la presidència coral formada pel president, el vicepresident i dos consellers. Quantifica el pla de xoc en 270 milions –subjecte a aprovar el nou pressupost-, suspèn el pla urbanístic de BCN World i deixa la decisió sobre ATLL en mans del procés constituent.
 

Document de la proposta d'acord de Junts pel Sí a la CUP (pdf)

 
Un bloc potent de mesures socials

El document presentat per Junts pel Sí a la CUP inclou un apartat de concreció de les mesures a adoptar per constituir la nova República. Hi ha un bloc de mesures que s’han d’engegar abans de la desconnexió. Entre elles, la creació d’un departament d’Exteriors, la creació de quinze delegacions internacionals més i la tramitació de les lleis d’Agència Tributària i de protecció social.

Hi ha un segon bloc amb les mesures que s’han d’anar preparant de cara a la desconnexió, però no de manera immediata, com la creació d’un servei d’intel·ligència, i una estructura d’hisenda pròpia i un programa de seguretat pública, així com una seguretat social, la gestió dels recursos nuclears, a partir de l’actual Agència de Residus, i la creació d’un DNI/targeta ciutadana de serveis.   

Pel que fa al pla de xoc social, cal destacar algunes de les mesures principals: en pobresa infantil, garantir les beques menjador fins a cobrir el 100% del cost, en pobresa energètica, desenvolupar la llei 24/2015, mantenir en els pressupostos una partida de no menys de deu milions d’euros per cobrir les necessitats de les famílies en situació de vulnerabilitat.

Pel que fa a la política contra desnonaments, establir una situació de desnonaments zero: implementant protocols d’actuació a tot el territori, seguint l’experiència que s’ha iniciat a l’Ajuntament de Badalona, reforçar les ajudes urgents per pagament de lloguers en els casos extrems, resoldre abans de nou mesos els casos pendents a les meses d’emergència (hi ha actualment 1.500 casos).

De cara als propers divuit mesos, es planteja també la qüestió de la renda mínima d’inserció (previsió pressupostària de 70 milions als ja pressupostats, que eren 200), 50 milions més per reforçar el capítol de dependència, en educació destinar 5 milions d’euros a inversions en les zones socioeconòmiques més febles, impulsar la creació de més places en escoles bressol (15 milions) i augmentar el parc públic d’habitatge (10 milions). Es proposa la reducció del 50% del temps d’espera en visites mediques i un 10% en llistes d’espera per a operacions quirúrgiques. Es garantiria que la llista d centres hospitalaris inclosos en el SISCAT aplegui tan sols centres públics o sense ànim de lucre. També s’assegura el tractament gratuït a les persones afectades per hepatitis C, processos oncològics i trasplantaments

Hi ha un seguit de mesures fiscals per garantir els recursos necessaris per al pla de xoc. Es reforçarà la fiscalitat ambiental i la lluita contra el frau fiscal, tot restaurant l’impost sobre dipòsits bancaris. Es proposa igualment un salari mínim que respongui a les exigències de la Carta Social Europea, amb una equivalència entorn els 1.000 euros al mes. També se suspèn el pla urbanístic de BCN World i deixa la decisió sobre ATLL en mans del procés constituent.