
El director de Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, ha formulat avui una primera autocrítica per com van actuar el conjunt de caixes d'estalvis durant l'època de bonança econòmica. "No pot ser que una caixa d’estalvis animés la gent a endeutar-se per tenir tot el que volien", ha reconegut en el marc del Fòrum Social Pere Tarrés que ha tingut lloc avui a Barcelona. Des del seu punt de vista, s’ha demostrat que "era un mite que el mercat s’autoregulava" i ha assenyalat que l’origen de la crisi actual s'ha d'anar a buscar 30 anys enrere, amb la "desgularització dels mercats iniciada per Reagan i Thatcher".
Lanaspa ha recordat que, "en la bonança, hem viscuts aïllats en nosaltres sense parar-nos a reflexionar si el que fèiem estava donant bons resultats".
Malgrat les crítiques al model financer i econòmic, s’ha mostrat optimista respecte als aprenentatges que pot deixar la crisi. Entre ells, ha citat el fet de saber prioritzar allò realment important, la planificació estratègica, la personalització i la política de les aliances. Concretament, sobre la personalització, ha assegurat que “cal personalitzar la nostra actuació, si cal difuminant la frontera entre públic i privat”. A més, s’ha mostrat convençut que les obres socials de les altres caixes d’estalvi catalanes remuntaran un cop passada la crisi.
Davant d’una audiència d’un centenar d’assistents, dirigents polítics i responsables d’entitats socials, el director de l’Obra Social de La Caixa també s’ha mostrat partidari de taxes que gravin les transaccions internacionals, però amb una proposta molt ben analitzada, alhora que ha afirmat que "reduir l’atur implica canviar el model econòmic i invertir més en formació, especialment la formació professional".