
La biosfera política catalana està acostumada a la performance calculada independentista de la monja benedictina Teresa Forcades. Però aquest dijous, la part més discreta del cristianisme en fets i formes també va deixar clar, i en seu parlamentària, que la doctrina social de l'església és una clara aliada del procés d'emancipació nacional. Fins i tot, recollint un polsim de la revolucionària Teoria de l'Alliberament que, de tant en tant, sacseja la cúria vaticana i incorporant conceptes com "caritat", "amor" i "dignitat" en el procés sobiranista.
Amb tanta discreció com contundència, Montserrat Espinalt, germana Vedruna, provincial de la província de Barcelona, va ser una de les tres ponents que aquest dijous van presentar a Núria de Gispert el document d'adhesió de 55 entitats cristianes al Pacte Nacional pel Dret a Decidir . Espinalt va pronunciar un discurs sentit i breu que va sorprendre tant per la claredat com per la força dels plantejaments.
Per Espinalt, la Cogregació de Germanes Carmelites Vedruna, "el desig de reconeixement, de llibertat i de justícia que bullen entre nosaltres, són signes de vida i d'esperança, dels quals les Germanes Vedruna participem i amb els quals convivim". "En aquesta realitat"- va afegir Espinalt-"hi llegim trets del projecte alliberador de Déu, que reconeix la dignitat de tothom, respecta els valors de cada cultura i ens convida a impregnar la història amb paràmetres d'igualtat i justícia".
Per la provincial Vedruna, la defensa de la consulta és "un compromís amb la gent dels barris, dels pobles, de les ciutats de Catalunya, per donar resposta a les necessitats i les mancances". "Volem seguir al costat de les iniciatives que fan seu el deure de defensar els drets", va insistir Espinalt.
"Allò que ens mou, per tant, és el compromís decidit amb la dimensió política de la caritat", una dimensió que per la Germana també acull "per amor a les persones, llurs iniciatives per tal d'assolir una major responsabilitat en l'orientació del propi futur i acull també els esforços de la col·lectivitat per promoure canvis que restaurin la confiança i consolidin el nostre país com una societat de llibertat, de participació, de progrés i de solidaritat". Per tant, clou, Espinalt les Germanes Carmelites Vedruna defensen el dret a decidir perquè, al capdavall, "són dones cridades a defensar i tenir cura de les persones i dels pobles" i com a "cristianes compromeses amb l'Evangeli el dret a decidir és l'exercici d'una democràcia real que ens inclogui a tots".