«La consulta és insubstituïble», avisa Urtasun

Assegura que ICV-EUiA no acceptarà unes plebiscitàries, veu prioritari aprovar la llei de consultes i insta a explorar totes les vies legals

Publicat el 15 de maig de 2014 a les 11:43
L'aula de la UPF on Urtasun i Arcas s'han dirigit als estudiants Foto: C.B.

ICV-EUiA ha tornat a demostrar que la defensa del dret a decidir és un element central en el seu programa. En un acte celebrat aquest migdia a la Universitat Pompeu Fabra a Ciutadella, Ernest Urtasun ha recordat que el 9-N és l'únic camí a l'horitzó i que no entreveu cap pla B. "La consulta és insubstituïble i si no és possible perquè el PP la bloqueja, estarem encantats de reunir-nos amb Mas però no acceptarem unes plebiscitàries". 
 
En aquest sentit, considera que cal explorar totes les possibilitats dels mecanismes legals catalans. "És prioritari tirar endavant la llei de consultes i la nostra responsabilitat és garantir que es pugui votar, si no pot ser, aleshores caldrà prendre altres mesures i ja veurem què farem".

El candidat ecosocialista ha recordat que es tracta d'una qüestió democràtica i no de sentiments. "No és un debat identitari, perquè som en un país en que cadascú es pot sentir com vulgui, cal que junts i democràticament puguem decidir el nostre futur".
 
Contra la precarietat universitària
 
Pel que fa la situació de les universitats, Urtasun ha criticat l'augment de taxes i les retallades i s'ha compromès a demanar una legislació europea que blindi "l'accés universal i de qualitat a aquests estudis".  
 
De la seva banda, Oriol Arcas, d'Alternativa Jove, ha denunciat la "mercantilització universitària" i ha assegurat que, fruit del pla Bolonya, les universitats han retrocedit a nivells anteriors a 1996 i el seu finançament depèn exclusivament de les taxes dels estudiants. "O derrotem a la Troika o la universitat pública deixarà d'existir tal i com la coneixem, perquè ara mateix s'assembla a la concertada". Arcas ha posat un exemple per evidenciar el contrast en la qualitat d'aquest servei: mentre que a Catalunya hi ha una universitat per cada milió d'habitants, a Alemanya n'hi ha una per cada 400.000. "O sigui, que és fals que en sobrin, tal i com diuen alguns mitjans", ha advertit.