La crisi dels comuns amenaça la candidatura unitària de Badalona

Catalunya en Comú assegura que "no està tancada" la reedició d'una llista conjunta amb Dolors Sabater mentre que un sector de l'espai de l'esquerra badalonina veu "poc factible" sumar-hi ICV

L'alcaldessa Ada Colau amb Dolors Sabater, en una trobada a Badalona
L'alcaldessa Ada Colau amb Dolors Sabater, en una trobada a Badalona | ACN
19 d'octubre de 2018, 07:00
Actualitzat: 7:04h
La crisi interna dels comuns amenaça de passar factura a les candidatures de les pròximes eleccions municipals. Badalona és, en aquests moments, el paradigma d'aquesta pugna que es pot acabar traduint en la incapacitat per presentar-se en una única llista. Amb el sector sobiranista intentant canviar el rumb de Catalunya en Comú sota la batuta d'Ada Colau i els recels d'ICV per diluir-se en una aliança amb la CUP i independents, el risc és que el desacord desemboqui en què una part dels comuns facin pinya en la candidatura encapçalada per Dolors Sabater mentre que un altre sector aposti per enfrontar-s'hi. El debat bullirà el proper dissabte en l'assemblea que tenen prevista Guanyem per una banda i Comú de Badalona per l'altra. "Volem evitar el trencament a tota costa", defensen fonts properes a Sabater. 

Fonts de Catalunya en Comú asseguren que "no està tancat" encara que el seu objectiu sigui reeditar l'aliança Guanyem Badalona en Comú -la plataforma que es va forjar el 2015 amb la suma de CUP, comuns, Podem i independents per barrar el pas a Xavier García Albiol com a alcalde-, amb Dolors Sabater com a cap de llista. Sí mantenen que no es pot deixar que la segona ciutat de Catalunya caigui de nou "en mans del PP d'Albiol", a qui consideren rostre de la dreta "més perillosa, xenòfoba i racista" del país. El repte, asseguren, és apuntalar una "alcaldia del canvi". Però, a hores d'ara, no garanteixen que aquest objectiu passi per repetir la mateixa fórmula que a les passades municipals. El debat intern i les disparitats d'opinions -també es planteja que l'acord de governabilitat es pugui fer després dels comicis- ho impedeixen.

La voluntat de la coordinadora de Catalunya en Comú i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat fins ara la de sumar forces al voltant de Sabater. "Guanyem vol anar amb els comuns. La pregunta és, però, a quin preu, quant s'ha de cedir per integrar-los a tots", sostenen fonts de la formació badalonina. Els principals obstacles, apunten, venen per la part d'ICV, a qui des de Guanyem assenyalen com la principal interessada en obtenir contrapartides en el procediment i la confecció de la legislatura. Fins a tal punt, que una part de Guanyem Badalona vol sumar amb els comuns però deixar els ecosocialistes fora.

"És poc factible, tal com estan ara les coses, que ICV formi part de la coalició encapçalada per Dolors Sabater", asseguren fonts de Guanyem

"És poc factible, tal com estan ara les coses, que ICV formi part de la coalició encapçalada per Dolors Sabater", expliquen fonts de Guanyem Badalona. Aquest mateix dissabte en assemblea valoraran la possibilitat de concórrer als comicis del proper maig amb una nova plataforma que superi la coalició del 2015 i aglutini "gent diversa a la qual ara no hi arriben ni la CUP ni els comuns". A la trobada fixaran les línies per negociar l'aliança amb els comuns la reedició de la plataforma. També Comú de Badalona es reuneix per afrontar la confecció de la candidatura, una qüestió que s'ha ajornat per l'impacte que ha tingut a Catalunya en Comú la dimissió de Xavier Domènech i el bloqueig del partit a l'hora de dissenyar la seva cúpula.

Guanyem assenyala la "polifonia" i les peticions de "quotes"

Des de Guanyem argumenten que a hores d'ara es troben amb una "polifonia" dels comuns que fa que no tinguin un "interlocutor clar". Hi ha, asseguren, "ICV, dos corrents d'EUiA i dos corrents de Podem". A Guanyem sí que manifesten sintonia amb el sector sobiranista de Catalunya en Comú, que a principis de la setmana que ve reivindicarà en un acte públic que el partit de Colau s'està "empetitint", tal com va avançar NacióDigital. Al mateix temps, asseguren que la relació amb l'alcaldessa de Barcelona ha estat sempre bona i fluïda. Finalment, serà el nucli que comanda el partit de Colau qui prendrà la decisió. 

Des de Guanyem afirmen que la darrera voluntat que els consta de forma oficial és l'expressada per la coordinadora d'Organització de Catalunya en Comú, Susanna Segovia, i és la de sumar-se a la llista de Sabater, però detallen que ICV exposa condicions de "quotes" per formar part de la coalició. "No tenen pes i pretenen que la seva dirigent Aida Llauradó sigui la número dos de Sabater", diuen des de Guanyem sobre els ecosocialistes, una actitud que, sumada al posicionament sobre el conflicte català, fa que un sector de la CUP rebutgi de ple compartir coalició electoral amb ICV.

La dificultat dels comuns per reproduir la confluència al territori

Abans de la moció de censura del PSC que va expulsar Sabater de l'alcaldia, Guanyem ja va posar sobre la taula la possibilitat de presentar-se a les municipals del 2019 amb una coalició que incorporés ERC i ICV, que el 2015 es van presentar amb llista pròpia. Els republicans ja han descartat aquesta fórmula per a les seves candidatures municipals mentre que ICV ara forma part de Catalunya en Comú. La consigna del partit de Colau és que la confluència es reprodueixi tant com sigui possible a escala territorial i evitar que els partits que en formen part es presentin per separat i competeixin en un mateix municipi.

El repte es preveu difícil, per començar, a Badalona. Si des de Guanyem es tanca la porta a ICV, els comuns hauran de decidir si segueixen fent pinya amb Sabater, si munten una candidatura rival on hi sigui ICV o si es trenquen i una part dels comuns van amb Guanyem i l'altra amb els ecosocialistes. No seran l'única ciutat on mantenir la unitat serà difícil. A Sabadell, una part de Podem valora la possibilitat de presentar-se al marge d'En Comú Podem Sabadell. A Girona també es corre el risc que els comuns es presentin en dues llistes si ICV manté la seva intenció de presentar Eugènia Pascual, la mateixa candidata que no va obtenir representació el 2015. De fet, els comuns sobiranistes de Girona exploren una aliança amb la CUP i amb Pirates.

La resposta de la direcció de Colau al moviment públic que farà el sector sobiranista dels comuns serà clau en la resolució d'algunes de les diferències a nivell territorial. L'ecosistema propi de cada municipi pot fer, però, que altres fractures siguin, malgrat tot, inevitables.