La crisi no és una xirigota

Cadis, la "ciutat més antiga d'Europa", viu amb angoixa els efectes de la crisi

Publicat el 20 de març de 2015 a les 20:30

Treballadors de Delphi protesten pel tancament de la factoria de Puerto Real, davant la seu del PSOE a Càdis Foto: Adrià Costa
 

Cadis és una ciutat preciosa i neta. Es defineix com la ciutat més antiga d'Europa. Potser per això els sindicats demanen que el Pla Juncker, d'ajuda de Brussel·les a les zones més deprimides d'Europa, la tingui present en les seves oracions. Així ho diu Miguel Paramio, sindicalista de la multinacional Delphi que aquest divendres es manifestava irat, malgrat la intensa pluja, amb un centenar de treballadors en ple centre de la ciutat. 

 
Segons Paramio, el PSOE i la Junta no han complert amb el compromís signat fa vuit anys per recol·locar més de 500 treballadors de l'empresa de components per a l'automoció que es van quedar sense feina. El cas de Delphi és per a Paramio i per a en José de CGT un exemple ben gràfic de la tragèdia de la badia de Cadis. "Si noteu la crisi a Barcelona, imagineu-vos aquí que som el cul del món", apunta Paramio, que defensa la viabilitat de la zona com a centre exportador, logístic i industrial.

L'alcaldessa de Cadis, Teòfila Martínez, és del PP. Però els sindicats que avui protesten carreguen contra el PSOE i especialment contra Susana Díaz. Consideren que els han enredat durant anys i que han robat 3.000 milions dels ERO. "Han robat als aturats, i nosaltres esperant que ajudin a crear feina", es lamenten amb agror els ex-treballadors de la multinacional. 

Una opinió semblant explica en Sergio, un comercial de peix, que té una teoria feta del perquè no esclata una revolta social havent-hi nivells d'atur que superen el 30%. "Contraban, economia submergida i les pensions dels avis són la fórmula que evita perdre els papers", assegura. "Aquí no tot són xirigotas", sentencia.

 

Foto: Adrià Costa