La CUP guanya temps i posposa el debat sobre l'entrada al Govern fins al 27 de febrer

La formació es reunirà a finals de mes en un consell polític ordinari per començar la discussió interna, però no prendrà encara cap decisió

Dolors Sabater, acompanyada dels principals candidats de la CUP, en l'acte de tancament de campanya
Dolors Sabater, acompanyada dels principals candidats de la CUP, en l'acte de tancament de campanya | Roser Gamonal - CUP
16 de febrer de 2021, 17:20
Actualitzat: 17:36h
La CUP guanya temps. Els anticapitalistes, decisius per activar la majoria independentista al Parlament, tenen clares quines són les condicions que posaran a ERC abans de decidir quin paper tenen durant la legislatura, especialment pel que fa l'entrada al Govern. La candidatura vol "condicionar" el futur executiu per aconseguir "un canvi de 180 graus" tant pel que fa a les polítiques socials com respecte al dret a l'autodeterminació. El proper 27 de febrer, la formació celebrarà un consell polític ordinari i, entre altres qüestions, començarà el debat intern sobre "els principals elements del diàleg" amb la resta de forces polítiques, però encara no es prendrà cap decisió. 

Ho han explicat en una roda de premsa conjunta Dolors Sabater, cap de llista de la CUP, i Carles Riera, número 2. Serà en els pròxims dies quan també s'activaran tots els debats de la militància amb totes les organitzacions que formen part de la candidatura per tal d'"ampliar el debat" i fer-lo més participatiu. "Qualsevol decisió serà en funció del que determini la militància", ha remarcat Riera. Així mateix, ha garantit que el diàleg amb la resta de formacions -principalment ERC i Junts- serà "transparent" i sotmès a un "seguiment permanent" per part de les bases. Ara com ara, sobre la taula hi ha una proposta de reunió per part d'ERC, però encara sense data, segons han assegurat els portaveus de la candidatura. La prioritat, ara mateix, és el diàleg amb els moviments socials.
 
En tot cas, a l'espera de decisions concretes, la CUP té clar que té un paper clau i el vol exercir per "forçar els límits de les institucions" després de constatar que en el marc constitucional espanyol no hi caben tots els drets, ni els socials ni els nacionals. Dolors Sabater ha dit que el 14-F ha demostrat que, malgrat la repressió, la majoria de la societat vol exercir el dret d'autodeterminació i virar cap a l'esquerra. "En aquest context de fortíssima crisi, nosaltres posem com a condició una resposta immediata a la crisi", ha apuntat. La resta de condicions passen per un compromís de fer referèndum efectiu abans de 2025, la fi de la repressió -especialment aquella que exerceix la Generalitat, però també la de l'Estat- i una transició ecològica "profunda" per lluitar contra el canvi climàtic. 

La CUP té la voluntat de "revertir" el govern de Junts i ERC i la formació vol "condicionar" el canvi. "Som un partit que hem tingut un creixement important, som necessaris i condicionarem", ha dit, i ha situat les condicions de la CUP a "canviar les condicions de vida de la gent". "No ens poden tornar a fer pagar la crisi a la majoria de la gent", ha apuntat la cap de llista.

Reunió amb moviments socials i entitats

Sabater ha reclamat un "gir de 180 graus" per frenar tot allò que tingui a veure am la repressió. "Volem condicionar la legislatura perquè sigui la clau de reversió antirrepressiva i de recuperació de drets democràtics i socials", ha explicat la cap de llista anticapitalista. La CUP començarà, en aquest sentit, una ronda de reunions amb els moviments socials de diversos àmbits per "recollir propostes" i actuar com a instrument d'aquestes lluites a les institucions. "Som la garantia d'un viratge cap a l'esquerra per donar resposta a la situació social i econòmica de la majoria, i per donar resposta la conflicte polític amb l'Estat", ha apuntat Sabater. La CUP també es reunirà amb entitats socials per traslladar les seves propostes a les institucions.