La CUP i Dolors Sabater negocien una coalició electoral per al 14-F

Els cupaires mantenen l'estratègia per als comicis mentre exploren acords amb Guanyem: dijous arrenquen la precampanya i aspirants a caps de llista com Eulàlia Reguant tindran protagonisme

Publicat el 01 de desembre de 2020 a les 19:59
Exportar el municipalisme al Parlament. Amb aquest objectiu, Guanyem Badalona, la confluència liderada per l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, impulsa Guanyem Catalunya, una marca que està ja formalment registrada. Fonts de l'espai expliquen que l'horitzó és construir un front ampli "d'esquerres, rupturista i sobiranista" del qual en formin part partits com la CUP, Comunistes i Anticapitalistes. Si concorreran o no a les eleccions del 14 de febrer dependrà de com es derivin les converses que en aquests moments ja estan en marxa entre els diferents actors. En qualsevol cas, la CUP i Guanyem ja mantenen negociacions formals pensant en una coalició electoral per als comicis catalans del 2021, tal com han confirmat diverses veus coneixedores de les converses a NacióDigital.

El diàleg entre els dos espais polítics -en què hi participen càrrecs electes de la CUP, amb ascendent a l'organització- es produeix en paral·lel al treball engegat per la formació anticapitalista per confegir la llista electoral. Un cop confirmat que David Fernàndez no serà el candidat, la comissió de llistes ultima una proposta que és madura, segons les fonts consultades. Entre els noms amb més opcions per assumir la funció de cap de cartell hi figura Eulàlia Reguant, exdiputada al Parlament i exregidora a Barcelona.

Reguant -que evita qualsevol posicionament públic sobre aquesta qüestió, per bé que no amaga la seva voluntat d'assumir responsabilitats- serà una de les protagonistes de l'acte que la CUP organitzarà dijous per presentar la proposta política del partit de cara al 14-F. A l'escenari de l'espai Fabra i Coats i amb l'enunciat Un nou cicle, l'exdiputada compartirà cartell amb Carles Riera -que ja ha manifestat la voluntat de repetir presència a llistes-, el diputat al Congrés Albert Botran i Maria Rovira, del secretariat nacional de la formació. Pel que fa a les negociacions amb Guanyem, és Poble Lliure qui més esperona una possible entesa. 

[noticia]212510[/noticia]
La proposta política que formularà dijous la CUP, en una mena d'estrena de la precampanya, haurà de conjugar-se amb el moviment fet per Guanyem, que pensa en un front ampli de l'esquerra rupturista. Malgrat que el nom de Sabater havia sonat en les darreres setmanes tant per incorporar-se a la candidatura de la CUP com per reforçar la llista d'ERC -a les últimes municipals es va presentar en coalició amb els republicans-, des de Guanyem Badalona, motor de la iniciativa, deixen clar que l'exalcaldessa ni liderarà ni s'incorporarà en una llista que no aglutini una "pluralitat i transversalitat", com la que fins ara ha representat el seu espai a escala municipal.

"No tindria sentit competir. Això només té sentit si fem pinya tots plegats", argumenten. És per això que deixen obert si el projecte estarà prou madur com per arribar a concórrer a les eleccions del febrer. L'horitzó, admeten, hi és. D'aquí les negociacions formals amb la CUP, que no ha aturat la seva estratègia electoral. Altra cosa és que sigui possible una entesa com la que es persegueix.

[blockquote]La CUP manté l'estratègia electoral mentre negocia amb Sabater: arrencarà la precampanya amb un acte dijous i aspirants a caps de llista, com Eulàlia Reguant, tindran protagonisme[/blockquote]
El model que posen sobre la taula a Guanyem és el mateix que s'ha replicat en les darreres dues convocatòries municipals a ciutats com Badalona, Ripollet o Girona: una confluència que "trenqui les costures" dels partits per aixoplugar-se en un sol paraigua i on es treballi de forma efectiva "de baix a dalt" perquè l'experiència des del municipalisme impregni les polítiques a escala nacional. Tot plegat, amb la vocació de revertir el "desencís" que consideren que defineix l'actual escenari polític, a més d'una "paràlisi política" en plena pandèmia.

La lectura que fan des de Guanyem és que l'esperit del 15-M "no ha mort" i que aquest pot anar de la mà del sobiranisme en forma d'espai que sigui punt de trobada entre independentistes i federalistes que defensin el dret a l'autodeterminació. De fet, Guanyem Badalona va néixer per presentar-se a les eleccions municipals del 2015 de la mà de la CUP, dels comuns i de moviments socials i va assolir l'alcaldia de la ciutat fins a la moció de censura del PSC amb el suport del PP al juny del 2018.

A expenses dels resultats de les converses

Mentre la CUP posa en marxa la seva candidatura, els altres moviments sondejats per Guanyem fan també els seus propis debats. Comunistes, després de desvincular-se dels comuns, va concórrer a les eleccions espanyoles en coalició amb ERC. En aquests moments i després de rellevar Joan Josep Nuet en el lideratge, estan estudiant les possibles aliances de cara a les eleccions del 14 de febrer. Tenen tres possibles fronts sobre la taula: tornar a concórrer de la mà dels republicans, explorar aquesta via amb la CUP o bé fer-ho sota el paraigua que planteja Sabater. 

Pel que fa a Anticapitalistes, es van emancipar de Catalunya en Comú un any després de l'adeu de Xavier Domènech i de dirigents com Nuet o Elisenda Alamany. Els motius van ser, especialment, que consideraven que el projecte liderat per Ada Colau ja no responia a l'essència del seu naixement i prioritzava els acords amb els socialistes. En aquests moments, estan alineats amb la filosofia plantejada per Guanyem perquè reclamen que resta pendent "crear un espai pluralista, amb vocació de majories i radicalment democràtic".

A més d'aquests tres actors, Guanyem Badalona interpel·la altres forces com Procés Constituent o moviments ecologistes. Del resultat de les converses i negociacions que estan en marxa se'n dirimirà si es presenten o no a les eleccions. En tot cas, asseguren, si no es reflecteix ara en una candidatura electoral, el projecte seguirà avançant a un altre ritme al marge dels comicis.