La CUP no dóna senyals d'obrir el camí a Mas en el seu acte a la UPF

Anna Gabriel assegura que la "posició" de la candidatura "no ha variat" | La número dos, però, deixa entreveure un marge d'ambigüitat quan diu que "el qui només pot venir després i ve forjat per l'acord del nou temps" | El número tres de la llista de l'esquerra independentista, Josep Manel Busqueta, esvaeix les incerteses sentenciant que "això no va de càrrecs, ni noms, ni condicions de partit"

Publicat el 08 d’octubre de 2015 a les 18:00
Si ens guiem per les paraules amb què la número dos de la CUP per Barcelona ha obert la conferència política d'aquest dijous, la conclusió inicial és que no pensen donar suport a la investidura d'Artur Mas. "No ha variat la posició que hem tingut abans, durant i després de la campanya", ha assegurat Gabriel. I la posició mantinguda per la CUP abans del 27-S va ser precisament aquesta: la del no a Mas.

El missatge que ha donat Gabriel, però, ha obert per un moment la porta a l'ambigüitat quan ha assenyalat que "el qui només pot venir després, i ve forjat per l'acord dels nous temps". Nous temps, acords... Pot fer pensar en la possibilitat d'arribar a una entesa i si Junts pel Sí es blinda en la figura presidencial de Mas, per tant, que l'acabi aconseguint. Però per la resta d'idees que s'han donat, la cosa sembla complicada.

De fet, els gestos que hi ha hagut més enllà dels parlaments en si, tampoc no fan pensar en la possibilitat d'entesa al voltant de la investidura de Mas. Uns deu minuts abans de començar l'acte, ha entrat a la sala el cap de llista de Junts pel Sí. Raül Romeva no sabia massa quina cara posar quan un bon gruix del públic ha començat a aclamar-lo amb crits de "president, president".

A qui li costava encara més encaixar els clams a Romeva era al convergent Jordi Turull, que l'acompanyava. De Junts pel Sí, també hi havia el cap de llista per Girona, Lluís Llach, i el republicà Oriol Amorós. Els perfils d'altres partits els completaven David Companyon, d'EUiA i Antonio Gómez Villar, de Podem. Darrere d'una cortina, a la mateixa sala, Anna Gabriel i diversos diputats es preparaven les intervencions.

La preparació de discursos es feia amb càrrega energètica. "Hem vingut a canviar les coses". "El futur no es pot assemblar al passat". Aquestes són les dues idees que Gabriel ha posat sobre la taula poc després d'obrir una miqueta la porta de la concessió, i no fan pensar en què posin les coses fàcils per tal que el líder convergent torni a encapçalar el Govern. A això s'hi ha de sumar la denúncia de la situació que travessa el país. No només l'exigència d'un pla de xoc contra la pobresa. És la denúncia com s'han fet les coses fins ara en el camp laboral o en el de la sanitat.
 

Anna Gabriel, a la conferència política de la CUP Foto: Ivan Giménez Costa


Des de la CUP, fora de micròfon, s'insisteix que no es vol centrar la negociació en Mas, i que no es vol entrar en aquest capítol fins que no s'hagin abordat tots els altres. I com que la negociació encara està en un punt molt inicial, fruit de les coses que encara s'han de configurar, en clau d'equilibris interns dins de Junts pel Sí, la CUP ha volgut fer una presentació de totes les seves cartes.

És per això, perquè es tractava d'abordar diversos camps que s'han d'analitzar amb Junts pel Sí, que Gabriela Serra ha parlat de com s'entén el procés constituent, i que el cap de llista, Antonio Baños, que no ha tingut un paper principal, ha advertit que "aquesta no pot ser una legislatura normal" i "el Parlament haurà de ser una assemblea constituent".

Té molt sentit que la CUP faci aquesta exposició perquè sent la necessitat d'explicar-se. Els seus membres es queixen perquè se senten incompresos. Incompresos davant la incredulitat que veuen en els ulls dels que els interroguen quan asseguren que no els fa por mantenir-se ferms perquè no tenen la necessitat de preservar cap càrrec ni cap finançament per alimentar una estructura de partit convencional. D'intentar explicar això se n'ha encarregat el número tres de la candidatura.
 

Els diputats electes de la CUP durant la conferència política Foto: Ivan Giménez Costa


Josep Manel Busqueta, el més contundent

Josep Manel Busqueta ha seguit trencant esquemes i, tot i no ser el candidat a la presidència, ha clos l'acte. No només ha fet l'última intervenció sinó que, certament, el seu ha estat el parlament més aclaridor. "Nosaltres no volem ser el farciment d'una operació amb l'Estat ni una reedició d'un acord entre les elits que una vegada més ofegui la possibilitat d'aquest poble d'avançar cap a la llibertat i la justícia social". Això, només de començar.

Busqueta ha acabat de tancar la miqueta de porta que Gabriel, suposadament, podia deixar oberta a Mas proclamant que "això no va de càrrecs, ni de noms, ni de condicions de partit". De fet, ha esvait qualsevol ombra de dubte quan ha assenyalat que tant a Espanya com a Catalunya "hi ha gent que ha treballat per associar el procés a una sola persona" i quan ha afegit que això no és correcte perquè "el procés és plural, és col·lectiu".

La posició de la CUP al voltant de Mas encara ha quedat més concretada quan el número 3 de la formació de l'esquerra independentista ha emplaçat l'actual president en funcions de forma implícita a "representar aquí i fora d'aquí el procés cap a la independència". "No hi sobra ningú en aquest procés", ha reblat.

Tots aquests missatges són els que, de forma més directa tot i que implícita, es podien referir a Artur Mas. Però les idees encara són més contundents si ens fixem en els conceptes exposats per Busqueta sobre com enfoquen el procés constituent que s'obre a partir d'ara: "Les negociacions de veritat són al carrer".

També s'ha de tenir en compte que la CUP té molt present que a la construcció de la nova república s'hi ha d'incorporar un espai que ara pot estar indecís, que se sent molt allunyat de CDC i de Mas i que ara representa Catalunya Sí que es Pot. "Nosaltres soles no som res, i Podem menys" deixava anar Busqueta minuts abans d'afegir: "Avui tenim l'oportunitat de mostrar que la base popular del procés pot eixamplar-se". Advertiments molt clars per a qui ho vulgui entendre.

La conferència política de la CUP ha estat, si s'ha de resumir en poques paraules, una mostra de força dialèctica que tensa molt la negociació amb Junts pel Sí i això s'ha contagiat entre el públic. No és estrany que les prop de 300 persones que hi havia a la sala acomiadessin l'acte amb el puny enlaire i cridant: "Lluitar, crear, poder popular".

[seguiment]96[/seguiment]