La CUP veu la renovació del MWC com «un xantatge contra les institucions»

Denuncia que la indústria del mòbil "perpetua la guerra del Congo" i genera "pobresa laboral" | L'acord obvia una petició del Parlament perquè s'abordés el conflicte del coltan

ARA A PORTADA

Publicat el 02 de juny de 2015 a les 14:50

Quim Arrufat, a la sala de premsa del Parlament. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha estat l'única formació política que s'ha desmarcat de l'acord de renovació del Mobile World Congress (MWC) fins al 2023 entre l'Ajuntament de Barcelona i l'empresa organitzadora de l'esdeveniment. "És un xantatge constra les institucions democràtiques", ha assegurat el portaveu parlamentari Quim Arrufat. Tant per la data escollida per firmar la renovació -"en temps de descompte democràtic"-, com perquè la indústria del mòbil és clau en "la perpetuació de la guerra del Congo". I, tot i que el Parlament va aprovar per unanimitat que el congrés abordés aquesta problemàtica, el contracte no ho contempla.

Segons Arrufat, el Parlament va acordar per unanimitat que s'obrís al MWC "un espai de diàleg intern" per analitzar els estralls que la indústria del mòbil causa a la República Democràtica del Congo, principal país emissor del coltan, un mineral altament conductor i totalment necessari per a la fabricació de mòbils.

Arrufat creu que el contracte signat pel consistori i l'organització del MWC conté "una absència que clama al cel", com és el compromís parlamentari de sensibilitzar la població i el conjunt de la indústria sobre les guerres que provoca el coltan. "Els mòbils depenen del coltan, la majoria del qual surt del Congo, provocant-hi cinc milions de morts, esclavatge infantil, violència sexual... És un cas igual, o pitjor, que el dels diamants", ha assegurat.

En aquest context, creu la CUP, "que la capital del mòbil obrís un espai de diàleg intern on es pogués abordar tot aquest conflicte amb els responsables era una petició unànime del Parlament, i no ha estat contemplada en aquest nou contracte amb l'organització del MWC". "Que no siguem capaços d'obrir un espai de debat, essent la capital del mòbil, diu molt poc a favor tant del Parlament, com de l'ajuntament, com del MWC", ha exposat.

Esclavatge a Catalunya

A aquesta crítica de fons, la CUP encara n'hi ha afegit una altra, la de la situació precària en què es troben els "subcontractats de Telefónica", que treballen onze hores diàries els set dies de la setmana per 670 euros mensuals. "Parlem d'esclavatge, i no al Congo, sinó aquí", ha exclamat.

Per Arrufat, la indústria del mòbil provoca "pobresa laboral".