La CUP veu «mort» el diàleg amb l'Estat i crida a accelerar el referèndum unilateral

Mireia Boya considera que "l'estat d'excepció ha començat" i insta els "comuns" a que "no posin pals a les rodes, sinó que busquin solucions" per celebrar el referèndum | Els anticapitalistes lamenten que els condemnats no defensessin la desobediència però criden a mantenir la condició de diputada de Rigau, tot i la sentència

La presidenta del grup de la CUP, Mireia Boya, aquest dilluns al Parlament.
La presidenta del grup de la CUP, Mireia Boya, aquest dilluns al Parlament. | CUP
13 de març de 2017, 16:28
Actualitzat: 16:29h
La sentència del cas 9-N, per a la CUP, equival a un certificat de defunció de la via del referèndum pactat. Així ho ha assegurat la presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya, qui ha titllat de "vergonyosa i antidemocràtica" la decisió del TSJC i ha considerat que evidencia que "l'estat d'excepció ha començat". Així mateix, ha subratllat que deixa clar que "no es pot esperar cap via de diàleg, ja mort la idea del referèndum pactat".

Per aquest motiu, ha reafirmat l'aposta dels anticapitalistes pel referèndum unilateral, motiu pel qual ha instat les altres forces -i en particular, els "comuns"- a abandonar "el somni irreal que es pot dialogar amb l'estat espanyol". "Cridem tots els demòcrates a que se sumin al referèndum unilateral, que no posin pals a les rodes, sinó que busquin solucions", ha afegit. En aquest sentit, la diputada de la CUP també ha demanat asseure's per buscar "acords per avançar en el referèndum unilateral".

Malgrat la defensa dels condemnats, Boya no s'ha estalviat algun retret, com que li hauria agradat "una defensa més contundent de la desobediència, l'única via per arribar a la independència". "Sense desobediència, no hi haurà independència", ha resumit, i per això hauria volgut que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau haguessin assumit amb més claredat que la seva actuació va desoir voluntàriament la justícia espanyola.

Sigui com sigui, la diputada anticapitalista ha deixat clar que, més enllà dels tres ex-dirigents del Govern, la sentència és per als 2,4 milions de votants del procés participatiu: "Ens han inhabilitat a tots". En tot cas, ha reconegut que la CUP no esperava una altra decisió del tribunal i ha cridat a mantenir la condició de diputada de Rigau. "No acatarem al sentència", ha subratllat, i ha recordat que el que la converteix en parlamentària són els vots de la ciutadania. De fet, ha destacat que, en la resolució de ruptura, del 9 de novembre de 2015, Junts pel Sí i la CUP van convenir que es desobeirien les sentències injustes dels tribunals espanyols, com seria el cas, segons Boya.