Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, ha assegurat aquest dimecres en l'informe final al Tribunal Suprem que, "en el pitjor dels casos", es pot arribar a veure si la "conducta" de l'expresidenta del Parlament es pot "incardinar" en la desobediència. Una afirmació que entronca amb l'estratègia que van desplegar ahir les defenses d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull en la recta final del judici de l'1-O, que té previst el seu final aquest mateix dimecres. Segons Arderiu, a banda, a Forcadell se l'està jutjant "per qui és i no per què ha fet".
"En aquest judici s'ha intentat exagerar l'actuació de Forcadell", ha ressaltat Arderiu, referint-se al paper de les acusacions. "Ha estat un intent absolutament impropi per part dels representants del poder de l'Estat", ha insistit la lletrada de l'expresidenta del Parlament. Arderiu ha subratllat que no ha quedat "clar" quin va ser el dia del presumpte "alçament": "No deixa de ser curiós que es digui, com va fer la Fiscalia, que tot va començar el 9 de novembre del 2015". Es referia a la declaració de sobirania aprovada per Junts pel Sí i la CUP al principi de l'onzena legislatura.
[judicidirectetve]
"En aquella resolució no hi ha rebel·lió ni desobediència", ha apuntat Arderiu, que també ha carregat contra la "violència normativa" exposada pel ministeri públic. "Aquest concepte no apareix en el codi penal. Si forcem els tipus penals, destrossem l'ordenament jurídic", ha ressaltat l'advocada de Forcadell, empresonada a Alcalá Meco. "En el pitjor dels casos, podem veure si la conducta s'incardina en la desobediència", ha assenyalat l'advocada, que ha defensat la "inviolabilitat parlamentària" dels diputats que van promoure unes decisions que van derivar en el referèndum i la declaració de la independència.
Forcadell, víctima del "dret penal de l'autor"
Arderiu ha defensat que cap dels documents utilitzats per l’acusació per justificar la rebel·lió interpel·la Forcadell. No és el cas del Llibre Banc per a la Transició Nacional, ni tampoc el full de ruta unitària, ja que malgrat ser un document firmat per Forcadell, també el van firmar altres persones que no han estat portades a judici. Pel que fa al full de ruta de l’ANC, va ser determinat pel conjunt de la militància, i ella va tenir el mateix vot que qualsevol, i pel que fa al power point EnfoCATs o a l’agenda Moleskine, no apareix el seu nom en cap moment.
“La senyora Forcadell està sent jutjada per qui és i no per què ha fet”, ha denunciat la lletrada. I un exemple d’això és el fet que la Fiscalia inclogués en el seu escrit de conclusions el càrrec de presidenta de l’ANC, anterior al 2017. Se li aplica, per tant, el “dret penal de l’autor”.
Declaracions d’inconstitucionalitat
És el moment en què l’independentisme té majoria al Parlament de Catalunya quan es decideix “criminalitzar la mesa”. Així ho ha assegurat Arderiu, respecte de la primera declaració d’inconstitucionalitat del TC. Malgrat que “fins llavors sempre s’havia permès que es pogués debatre sobre la independència a la cambra catalana –també al Parlament del País Basc, ha precisat-, és llavors quan el Constitucional modifica la seva jurisprudència i declara inconstitucional una resolució política.
Respecte dels plens dels dies 6 i 7 de setembre, Arderiu ha volgut aclarir que no va ser Forcadell, en cap cas, qui va introduir en l’ordre del dia de la mesa la proposició de la llei del referèndum. “És mentida”, ha declarat, ja que això es va votar en el conjunt de la mesa a instàncies de dos grups parlamentaris. La mesa, per tant, va decidir admetre-ho a tràmit –per tant, “cap diferència entre Forcadell i la resta de la mesa”, ha avisat-, i va ser el ple, a través de l'article 81.3, qui ho va introduir finalment en l’ordre del dia de la sessió plenària: “Ni la mesa, ni la presidenta tenen cap facultat per impedir-ho, ni per cap intervenció al respecte”.
Politica
La defensa de Forcadell insisteix que «en el pitjor dels casos» només pot existir desobediència
Olga Arderiu, advocada de l'expresidenta del Parlament, assegura que se l'està jutjant "per qui és" i no "pel que ha fet"
ARA A PORTADA
Publicat el 12 de juny de 2019 a les 08:45
Et pot interessar
-
Politica El sobiranisme municipalista aspira a reactivar-se amb una Trobada Nacional d'Electes
-
Politica Primeres diligències penals de la història per tortures a Via Laietana durant la Transició
-
Politica Sánchez anunciarà «instruments comercials i financers» i una «estratègia de rellançament dels sectors afectats»
-
Politica Catalunya ja prepara la resposta a la guerra comercial dels Estats Units
-
Politica Aliança Catalana, un «fill bastard» del procés que beu de la frustració