
Barcelona ha acollit aquest diumenge la desfilada del dia de l'orgull lèsbic, gai, bisexual i transexual (LGBT). Ni la forta pluja que ha començat a caure des de les sis de la tarda, just quan començava la rua, ha impedit que més d'una vintena de carrosses, amb molts paraigües, recorreguessin el centre de la ciutat en la quarta edició de la Pride Barcelona, una desfilada que s'ha convertit en la més important del Mediterrani. L'aigua però, sí que ha afectat la vistositat de l'acte quan molts dels assistents, personatges diversos i 'drag queen' que altres anys acompanyaven a peu la rua, han decidit buscar aixopluc sota els balcons, les terrasses cobertes dels restaurants o les parades d'autobús.
Aquest és el quart any que Barcelona celebra la desfilada de l'orgull gai, un acte lúdic i festiu que tanca quatre dies d'actes i esdeveniments per reivindicar la igualtat de drets per a tothom, independentment de les preferències sexuals. Com en les anteriors ocasions, la rua recorre el centre de la ciutat des de la plaça Universitat fins a l'Avinguda Maria Cristina, amb molta música i percussió de tambors.
La pluja no ha impedit la seva celebració però aquesta ha quedat reduida a les carrosses, ja que l'aigua i la biaxada de les temperatures ha fet que molts dels assistents decidissin al final no sumar-se a la festa.
La rua s'ha acabat a l'Avinguda Maria Cristina, al costat de la plaça Espanya, on s'havia programat celebrar-hi un gran final de festa amb un concert gratuït amb la participació destacada, entre d'altres, de Marta Wash l'autora de la mítica cançó "It's Raining Men" que, precisament aquest 2012, fa trenta anys que va composar. El concert però es podria acabar anul·lant si persisteix la pluja.
Reivindicar els mateixos drets per a tothom, també i molt especialment el matrimoni, i sobretot ser feliç i deixar que els altres siguin també feliços han estat alguns dels reclams més repetits pels assistents a la rua. Entre els quals hi havia també col·lectius de pares que defensaven el dret dels gais i lesbianes ha poder formar també una família.
La rua ha comptat amb la presència de més d'una vintena de carrossos d'empreses privades i entitats socials, així com també de partits polítics. En total hi participen més de 500 voluntaris i segons els organitzadors, al llarg dels cinc dies de festivitat hi han assistit 270.000 persones, tant de la resta de l'Estat com d'Europa. Les xifres de la Pride Barcelona la situen com la desfilada més important del Mediterrani.
Matrimoni homosexual
Una de les pancartes més repetides ha estat la de defensa del matrimoni homosexual. Ara que sembla que el Tribunal Constitucional acabarà posicionant-se de manera imminent entorn del recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el PP, els assistents a la Pride Barcelona han volgut reivindicar un "dret" que van assolir de manera legal l'any 2005.
Precisament aquest ha estat el tema central del discurs dels polítics que han participat en la desfilada. El portaveu del PSC, Jaume Collboni ha parlat de la necessitat de "culminar un procés per aconseguir una societat d'homes i dones lliures per igual". Segons Collboni, hi ha diverses informacions que apunten que el TC acabarà avalant la llei del matrimoni entre persones del mateix sexe, una sentència que no s'entendria sense "la lluita del col·lectiu gai" per aconseguir la igualtat de drets respecte a les parelles heterosexuals.
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reclamat que "la feina que s'ha fet en l'àmbit legal no es tiri enrera" i ha assegurat que, malgrat els avenços que s'han fet durant els darrers anys per combatre la discriminació legal dels homosexuals, "encara queda molta feina per fer".
Per a la diputada d'ICV-EUiA a Madrid, Laia Ortiz, " avui el matrimoni és un dret conquerit per la societat i les institucions no es poden quedar enrere". Com Collboni i Junqueras confia que aquesta setmana el TC fallarà a favor de la llei que garanteix els matrimonis homosexuals, fet que significarà "una victòria de les llibertats civils davant la homofòbia de la dreta i de la jerarquia de l'església catòlica".
Com cada any, les carrosses dels Convergais (CDC), del PSC, d'ICV-EUiA, d'ERC o de Ciutadans han acompanyat la rua que ha sortit des de la Plaça Universitat en direcció a la Plaça d'Espanya de Barcelona.
