Rasquera decideix dimarts

Publicat el 09 d’abril de 2012 a les 13:54
Una planta de marihuana Foto: ACN

Després que s'hi hagin pronunciat polítics, premsa, experts o autoritats judicials, ha arribat el torn dels veïns de Rasquera. Aquest dimarts se celebra la consulta popular amb què el poble donarà el vist-i-plau o rebutjarà la proposta de l'equip de govern d'apostar per un conreu de marihuana per part de l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) com a sortida de l'asfixia econòmica que pateix el municipi -1,3 milions d'euros de deute-. L'equip de govern de Rasquera ha demanat un suport majoritari per seguir endavant. Caldrà el 75% dels vots a favor. Si no, dimitiran en bloc. Els veïns van poder resoldre els seus dubtes en unes jornades informatives que es van dur a terme el 15 de març.
 
En menys de dos mesos, el municipi de Rasquera no només ha trobat i proposat una alternativa per sanejar els seus comptes i garantir el seu futur econòmic, sinó que ha obert un debat sobre el consum i el cultiu de cànnabis que fins i tot s'ha fet sentir en diversos mitjans internacionals. Aquest petit poble de 900 habitants de la comarca de la Ribera d'Ebre s'ha situat a mig món per la iniciativa municipal de cedir uns terrenys del banc de terres del poble a l'Associació Barcelonesa Cànnabica d'Autoconsum per cultivar marihuana. 
 
Aquest projecte es va donar a conèixer a finals de febrer, molt pocs dies abans que la signatura del contracte entre l'Ajuntament i l'ABCDA hagués de ser aprovada al ple municipal. El 29 de febrer, en sessió plenària i amb els vots en contra de l'oposició, el consistori aprovava un contracte privat amb l'entitat cannàbica per acollir al terme municipal una plantació destinada a l'autoconsum dels seus associats.
 
Les reaccions 
 
Els promotors del projecte de Rasquera han defensat fermament que la no penalització de l'autoconsum per la llei espanyola els dóna legitimitat i s'emparen en uns extensos informes jurídics que han estat treballant des de fa mesos. Tot i això, tant la Fiscalia de Tarragona com l'Advocacia de l'Estat van obrir diligències informatives i estan estudiant tota la documentació, expedients i informes de la iniciativa que els ha facilitat el consistori de Rasquera "en un gest d'absoluta col·laboració". 
 
Per la seva banda, la Generalitat va admetre la legitimitat del consistori d'aprovar en el ple l'aposta pel camp de marihuana però, a través del portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar "l'obligació del Govern de procurar que tots plegats complim les lleis". També van recriminar al consistori que no hagués demanat la intervenció de la Generalitat abans de l'aprovació del projecte així com el fet d'encetar un debat "que no pertoca a una administració local", segons va dir el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. 
 
Primers passos
 
Mentre tot plegat es qüestionava, l'Ajuntament de Rasquera rebia el passat 4 de març un primer ingrés de 30.000 euros de l'ABCDA, que es destinaran a l'activació del Pla de Gestió Forestal del municipi, aturat des de l'any passat per manca de finançament, a la contractació de cinc persones que s'encarregaran d'aplicar aquest Pla i per engegar la col·laboració amb entitats nacionals i internacionals per fomentar programes d'investigació, innovació i desenvolupament dins l'àmbit del cànnabis medicinal i la reducció de riscos, especialment destinats als joves.
 
Amb el contracte amb l'ABCDA, l'Ajuntament preveu ingressar uns 550.000 euros anuals en concepte de lloguer dels camps i despeses jurídiques i de seguretat. El consistori ja ha rebut més de 250 currículums i s'han inscrit 25 finques al banc de terres.
 
Informació per als veïns
 
Tot plegat però va quedar aturat després que l'equip de govern, pressionat per l'oposició, va anunciar la consulta popular "vinculant" que se celebra aquest dimarts per poder seguir endavant. La decisió, a més, s'haurà de prendre per un mínim del 75% dels vots emesos. Mentre, altres associacions cannàbiques com la barcelonesa AIRAM es van interessar en poder signar nous contractes amb Rasquera amb el mateix objectiu que ABCDA. 
 
Els veïns de Rasquera han tingut gairebé un mes per valorar i reflexionar sobre la seva decisió després de les jornades cannàbiques que es van celebrar el 15 de març a porta tancada amb l'objectiu d'explicar amb exactitud els termes del projecte i resoldre els dubtes que pogués generar. Els veïns, a través d'un audiovisual, van escoltar el doctor Joan Carles March, que serà el director del projecte d'investigació sobre les aplicacions terapèutiques i lúdiques del cànnabis que impulsa l'empresa municipal Rasquerana de Recerca i Interpretació de la varietat vegetal del Cànnabis Sativa (RRICA).
 
Cop policial a l'associació cannàbica
 
El mateix dia que el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, advertia que la plantació de cànnabis de Rasquera només podia ser legal si aconseguia una autorització administrativa per a ús mèdic per part de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, una operació policial a la seu de Barcelona de l'ABCDA acabava amb la detenció durant unes hores d'una encarregada de l'associació i la imputació de quatre treballadors més, acusats d'un presumpte delicte contra la salut pública, concretament tràfic de substàncies estupefaents. 
 
L'encarregada va quedar en llibertat amb càrrecs i dos dies després el jutge desprecintava la seu de l'ABCDA. Tant el president de l'Associació, com l'alcalde de Rasquera es van mostrar tranquils davant aquests esdeveniments assegurant que ni les detencions ni el tancament provisional del local afectarien el projecte de cultiu de marihuana. 
 
L'hora de la veritat
 
Ara ha arribat el moment decisiu sobre el futur d'aquest projecte, sobre el futur del Pla Anticrisi del consistori de Rasquera que inclou la plantació, i sobre el futur de l'actual equip de govern municipal que ha anunciat que dimitirà en bloc si no rep l'àmplia majoria del 75% de la seva població. Els rasquerans, majors d'edat i empadronats al municipi, tindran dotze hores, de les nou del matí a les nou de la nit, per participar en la consulta en una única mesa electoral -formada per la secretària i dos empleats municipals-, que se situarà al centre cívic. Els grups polítics municipals podran designar dos representants perquè puguin assistir a tot el procés així com un representant de les associacions locals que ho desitgin. El vot també es podrà delegar.
 
La pregunta que han de respondre és si estan d'acord o no amb el Pla Anticrisi aprovat pel consistori el passat 29 de febrer i que inclou, com a principal mesura de finançament, la cessió d'una finca del banc de terres municipal per al conreu de cànnabis a càrrec de l'associació barcelonina d'autoconsum ABCDA. Per fer-ho tindran una papereta on podran marcar les opcions "sí" o "no". No es comptabilitzaran els fulls on no hi hagi marcada cap opció o els que continguin altres grafismes. Tots ells seran considerats invàlids i no computaran a l'hora de calcular l'opinió expressada.