La Fiscalia demana que s'arxivi la causa contra Marín al cas Consell Esportiu

El ministeri fiscal considera que l'alcaldessa no va frenar la investigació de les irregularitats ni va beneficiar l'entitat amb subvencions

Núria Marín, en un acte recent.
Núria Marín, en un acte recent. | Josep Lluís Escudero Pla
18 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:36h
La Fiscalia Anticorrupció demana que s'arxivi la causa contra l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, en el cas del Consell Esportiu de la ciutat. En el seu escrit, rebutja que la també vicepresidenta del PSC no actués davant l'alerta del regidor Jaume Graells conforme estaven tenint lloc irregularitats a l'entitat privada impulsades per altres edils socialistes i amb recursos provinents de subvencions públiques del consistori.

A diferència dels exregidors Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza -per a qui el ministeri fiscal ja demana quatre anys i mig de presó-, Marín no està sent investigada per haver orquestrat actuacions il·legals al capdavant del Consell Esportiu o per haver-se'n beneficiat, sinó que l'element principal que l'ha portat al jutjat és un possible delicte d'omissió del deure de perseguir un delicte. Tot i això, la Fiscalia considera que no es donen les condicions per aplicar-li aquest tipus penal, davant del relat dels fets que van tenir lloc.

D'aquesta manera, l'escrit recorda que Marín es va reunir amb Graells l'endemà que li ho demanés, li va organitzar una reunió amb la secretària de l'Ajuntament, va trobar-se també amb els presumptes autors de les irregularitats a l'entitat, va encarregar una auditoria davant la diversitat de versions i, quan va rebre la documentació de Graells després que aquest formalitzés la denúncia, la va remetre als jutjats. Perquè es compleixi el delicte d'omissió del deure de perseguir un delicte, recorda el ministeri fiscal, "el desistiment de funcions ha de ser patent, manifest i total".

En canvi, assevera que "en cap moment es fa referència ni en la denúncia ni en la documentació aportada per sostenir-li la possible participació de Marín en els fets que es posen en coneixement dels agents de l'autoritat". Afegeix que "la investigada va actuar sense cap ànim d'ocultació dels fets que es van posar al seu coneixement i, en conseqüència, sense fer desistiment de les seves funcions que suposessin cap obstacle per a la seva investigació".

Així mateix, l'alcaldessa està sent investigada també per malversació i prevaricació precisament per la sospita que hauria pogut beneficiar amb ajudes públiques al Consell Esportiu des de l'equip de govern. Pressuposar això, però, la Fiscalia ho veu "excessiu" pel risc "de convertir qualsevol alcalde en blanc, per presumpció excessiva, de les denúncies o querelles que puguin interposar-se contra qualsevol autoritat o funcionari de l'àmbit local per manca d'indicis que permetin deduir el contrari".

Per tot això, l'escrit conclou que "no hi ha una sola dada que permeti deduir -mai suposar o presumir- que per part de la investigada es va actuar en flagrant o evident contradicció amb el dret, ni en l'omissió de tràmits en els diferents expedients de subvenció (sobre els que, per altra banda, no tenia competència) ni en l'adopció de cap resolució, atès que cap apareix en els expedients". Marín va reclamar fa tres mesos l'arxivament de la seva causa, relatant també les gestions fetes un cop va tenir informació de les possibles irregularitats i negant que jugués cap rol en l'atorgament de les subvencions a l'entitat.

L'escrit arriba el mateix dia en què ha transcendit que el bolcat del mòbil de Marín no aporta nous detalls rellevants per al cas, segons ha avançat El Periódico. Tot i això, la UDEF (Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal) de la Policia Nacional espanyola insisteix en acusar l'alcaldessa de no haver fet prou quan va rebre la informació de Graells, assegurant que no era aliena a les gestions del Consell Esportiu, que mantenia connivència amb els presumptes autors dels delictes i que va contribuir a aïllar el regidor denunciant. També recrimina als líders del PSC durant aquest període, Miquel Iceta i Salvador Illa, que no expedientessin als imputats.