La Fiscalia recorre contra l'arxiu de la causa del 12-O a Badalona i insisteix que hi va haver desobediència

Rebutja que es qualifiquin els fets de "'performance'" i assegura que els regidors eren conscients que passaven per alt una ordre judicial

Publicat el 08 de febrer de 2017 a les 16:05

Regidors del govern de Badalona, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa
 

La Fiscalia ha presentat un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Barcelona perquè revoqui la resolució del jutge que va decidir arxivar la causa del 12-O contra sis regidors de Badalona. La Fiscalia insisteix que sí hi va haver desobediència en l'actuació dels regidors durant la jornada del 12 d'octubre ja que, lluny de fer una "'performance'" –com ho va qualificar el jutge en el seu escrit de sobreseïment– "van fer tot el que estava a les seves mans" per desobeir l'ordre judicial que els prohibia obrir l'Ajuntament de manera "expressa, clara i terminant". A més, segons la Fiscalia, el jutge de Badalona que va decidir arxivar la causa "omet fets transcendentals" i considera "poc encertat" que es recorri al clima polític com a punt de partida per analitzar els fets.

El jutjat d'instrucció número 4 de Badalona va arxivar inicialment la causa del 12-O a Badalona en considerar que els regidors que es van adreçar a l'edifici municipal del Viver aquell dia no van desobeir cap dels tres supòsits que es plantejaven en aquest cas. La Fiscalia, però, entén que la valoració del magistrat no és l'adequada i demana que es reobri el cas.

Sí es va obrir el consistori

Sobre l'obertura de l'edifici municipal del Viver, la Fiscalia entén que sí es va obrir a tots els efectes en el moment en el que els regidors van decidir atendre els ciutadans al seu interior, independentment de si l'equipament funcionava o no a ple rendiment durant aquella jornada de la Festa de la Hispanitat.

A més, també entén la Fiscalia que els impresos que es van facilitar als ciutadans perquè els emplenessin i els tramitessin l'endemà, dia hàbil, suposa ja un "inici del procediment administratiu", un extrem també prohibit segons l'ordre judicial de l'11 d'octubre: "És més que discutible que no fessin cap gestió administrativa i que el que van fer no suposés l'obertura de les dependències municipals". 

El recurs de la Fiscalia també posa de manifest que inicialment el govern municipal de Badalona va anunciar que no s'obriria l'Ajuntament per acatar l'ordre judicial i que s'atendria la ciutadania fora de l'edifici, un fet que demostra que els regidors "entenien la resolució judicial" tot i que, finalment, van decidir desobeir-la.

El qüestionament del relat del jutge

Sobre el relat del jutge de Badalona que va decidir arxivar la causa, la Fiscalia també hi posa pegues. Considera que el que va passar el 12-O a Badalona no era només una "'performance'" en la que "es volia cridar l'atenció dels mitjans de comunicació", sinó que els sis regidors investigats "van demostrar la seva veritable intenció de desobeir".

També considera la Fiscalia un error que el jutge emmarqui els fets en el "clima polític" i assegura que recórrer a aquest context com a punt de partida per analitzar els fets "resulta massa volàtil, subjectiu, parcial, interessat i poc encertat per considerar-ho, més encara en l'àmbit penal".