La Generalitat dispara contra els eurodiputats de dretes: «El model català d'escola no es toca»

El Govern carrega contra la delegació del Parlament Europeu que és a Catalunya per examinar el funcionament de la immersió: "Tenen un discurs manipulat i una idea predeterminada"

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts.
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts. | Govern
19 de desembre del 2023
Actualitzat el 20 de desembre a les 21:36h
Un dels focus d'atenció -i de tensió- de la setmana és la visita a Catalunya d'una delegació del Parlament Europeu, amb una nodrida presència de representants de la dreta i la ultradreta, per examinar el funcionament del model d'immersió lingüística. El fet que hi hagi membres d'aquesta delegació -com ara Dolors Montserrat, del PP, o bé Jorge Buxadé, de Vox- obertament contraris al model i agressius amb la presència del català a les aules ha generat una reacció dura per part del Govern. "El model català d'escola no es toca", ha apuntat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet català. Segons Plaja, la delegació té un "discurs manipulat" i una "idea predeterminada" sobre la immersió.

El sindicat majoritari de mestres i professors, USTEC, es va reunir ahir amb la delegació, que es va mobilitzar després d'una petició de l'entitat Assemblea per l'Escola Bilingüe que reclamava al Parlament Europeu una revisió del sistema lingüístic als centres catalans. En aquest context, USTEC ha optat per confrontar les crítiques a la presència del català com a llengua vehicular en una reunió a la seu de l'Eurocambra. En ser preguntada per la trobada, la portaveu sindical Iolanda Segura va assegurar que "no volen entendre res" al voltant del model de protecció del català a l'escola. Seguint amb aquest argument, Plaja ha indicat que el PP està actuant amb actitud "manipuladora" al voltant de la qüestió lingüística a Catalunya.

"Es tracta d'una manipulació vergonyosa per part del PP de la comissió de peticions del Parlament Europeu. No tot s'hi van. En àmbits com l'educació, la seguretat i la sanitat els discursos populistes no es poden emparar, encara menys sota relats falsos i manipulats pensats per malmetre la imatge de Catalunya", ha ressaltat Plaja. La portaveu també ha estat crítica amb la tria dels dos centres que han triat els eurodiputats per visitar, tots dos al Prat de Llobregat, un dels quals amb vinculació personal amb un dirigent de Ciutadans.

Un dels focus de la trobada que va mantenir USTEC amb els eurodiputats va ser l'informe PISA, que els representants europeus han intentat situar com un dels impactes negatius de la immersió lingüística. "Nosaltres hem presentat moltes dades per explicar que, ben aplicada, la immersió afavoreix els resultats en matèria lingüística tant de castellà com de català", ha explicat la portaveu d'USTEC. També va matisar que PISA tindria relació "amb les polítiques del Departament d'Educació" i no amb l'elecció d'un model lingüístic o un altre.

Aquests arguments lliguen, a la vegada, amb els que intentaran exposar altres entitats en defensa del català que tenen audiència amb la comitiva d'europarlamentaris. En aquest sentit, des de la Fundació Bofill tenen previst fer entrega d'un informe que aplega dades per desmuntar les acusacions contra la immersió lingüística i retratar la realitat educativa. Algunes de les xifres que s'hi presentaran són els resultats de les proves de competències bàsiques -que es fan als alumnes de sisè de primària i de quart d'ESO- dels últims anys, que mostren que els estudiants obtenen millors resultats a les proves de llengua castellana que a les de català.