La Guàrdia Civil tenia previst intervenir en 20 col·legis més dels que va actuar durant el referèndum de l'1 d'octubre, segons un informe del dispositiu de seguretat del cos sol·licitat en el procediment judicial del referèndum al jutjat número 2 de Manresa, que ha avançat Regió 7 i al qual ha tingut accés NacióDigital.
D'aquests 20 centres de votació, en set es va descartar intervenir perquè havien tancat abans de l'arribada dels agents, i en 13 més, per "motius de seguretat", per la important presència de concentrats en els col·legis, segons els agents de paisà del servei d'informació que es trobaven en els centres de votació des de primera hora.
Dels 13 col·legis als quals es va renunciar a actuar per "motius de seguretat", 10 eren de la Catalunya Central (Montmaneu, Sant Joan de Vilatorrada, dos a Argensola, Jorba, dos a Sant Fruitós del Bages, Viver i Serrateix, Tona i Moià) i tres més de la demarcació provincial de Lleida (Massoteres, Alcarràs i la Seu d'Urgell).
En total, la Guàrdia Civil va actuar en 71 punts de votació de Catalunya, dels quals va intervenir amb la "mínima" força imprescindible en 20 d'ells. Es va trobar set col·legis tancats. Cal tenir en compte que en l'informe no s'hi inclou Barcelona, ja que les actuacions a la capital van anar a càrrec del cos de la Policia Nacional.
Segons aquest mateix informe, la Guàrdia Civil va treure les porres en 17 de les seves intervencions: vuit a la demarcació de Barcelona, quatre a la de Tarragona, quatre també a la Lleida i una a la de Girona. L'informe està signat pel General de Divisió i cap del comandament operatiu específic per a l'1-O, Ángel Gozalo Martín.
Agents contusionats, altres incidents i Mossos
A banda de les intervencions de la Guàrdia Civil en els col·legis de tot Catalunya, l'informe també assenyala que 55 agents van resultar contusionats, cinc dels quals van haver d'agafar la baixa. També assenyala que la Guàrdia Civil va patir fins a 122 incidents fora dels col·legis electorals del referèndum (en desplaçaments, als hotels, etc), 57 dels quals abans de l'1-O, i 65, posteriorment. L'informe, però, no cita en cap moment els ferits que van resultar de l'actuació de la Guàrdia Civil als punts de votació.
Al que sí que es refereix l'informe és a l'actuació dels agents dels Mossos d'Esquadra en els col·legis electorals, que en la major part dels casos defineixen com a passiva, tot i que en altres els acusen "d'intentar mediar o interferir" l'actuació policial.
La Guàrdia Civil tenia previst intervenir en vint col·legis més l'1-O
Un informe del dispositiu de seguretat del cos detalla que no van actuar en diversos centres de votació per "motius de seguretat"
Ara a portada
Publicat el 23 de novembre de 2018 a les 10:28
Et pot interessar
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»
-
Política Sant Jordi per la Llengua crida a reactivar el carrer davant la «situació d’emergència lingüística»
-
Política La Fiscalia demana l’amnistia pels acusats pels preparatius de l’1-O
-
Política Laure Vega veu erroni «folkloritzar» el català i demana fer-lo accessible