La llei d'amnistia ja té conseqüències: suspès el primer judici a independentistes

El jutjat ajorna un any la celebració de la vista oral pel cas del tall a les vies de l'AVE de Girona per donar temps a esclarir què passa amb la tramitació de la norma al Congrés

Centenars de persones tallen la circulació de l'AVE a Girona.
Centenars de persones tallen la circulació de l'AVE a Girona. | ACN
01 de desembre del 2023
Actualitzat a les 16:07h
Primeres conseqüències de l'amnistia. El jutjat penal 2 de Girona ha acordat ajornar el judici contra un grup de joves que va participar en el tall de les vies de l'AVE l'1 d'octubre de 2018 a l'espera de veure què passa amb la llei d'amnistia que s'està tramitant al Congrés. La defensa, pilotada per Benet Salellas i Montserrat Vinyets, havia demanat suspendre la vista oral, prevista per aquest desembre, argumentant que els encausats es poden beneficiar de l'amnistia. La Fiscalia s'hi va oposar, perquè l'amnistia no està en vigor encara, mentre l'Advocacia de l'Estat hi va donar suport. 

Es tracta del cas conegut com "21 raons". El jutge sosté que, efectivament, el redactat actual de la llei d'amnistia inclou els fets que són objecte d'aquesta causa i, si finalment, s'aprova, això faria "inútil la celebració d'un judici de tan elevat cost material i personal". "És més assenyat ajornar la data del judici amb un marge temporal suficient per clarificar la situació legislativa de la proposició de llei d'amnistia", conclou. És per això que fixa una nova data de judici pels dies 11 i 12 de novembre de 2024, data en la qual ja s'haurà aprovat la llei d'amnistia i, com tot apunta, la causa ja s'haurà arxivat.

L'argument principal de l'Advocacia de l'Estat, avalat pel jutge, és que la possibilitat que s'aprovi la llei d'amnistia pot implicar l'extinció de la responsabilitat penal dels quatre encausats. Suspendre el judici estalvia, en aquest sentit, un cost personal i material per a tots els participants i segueix el principi d'economia processal. Per la seva banda, el fiscal apunta que la proposició de llei tot just comença el seu camí al Congrés, serà una "tramitació previsiblement llarga" i veu "incert" l'àmbit d'aplicació.

Hi ha també altres arguments que conviden a la suspensió de la vista oral. El jutge reconeix que és un judici complex, amb un gran volum de declaracions de persones que s'hauran de desplaçar fins allà des de diversos punts del país. Alhora, admet que no s'ha pogut localitzar un testimoni "essencial", que ja va obligar a suspendre la vista oral fa uns mesos. En el mateix sentit, l'agent dels Mossos que va instruir la causa i havia de declarar es troba de baixa per malaltia, amb pronòstic de llarga duració.

La causa fa anys que dura i aquesta és la quarta vegada que se suspèn la vista oral. La darrera va ser el març. Els joves s'enfronten a penes de fins a quatre anys de presó i a una multa per delictes de desordres públics, danys i lesions. El bloqueig de la via va obligar a aturar tens d'alta velocitat cap a Madrid i Figueres. Tot plegat, a l'espera que es concreti la llei d'amnistia, sembla que acabarà sense conseqüències per als encausats.