La majoria de diputats escocesos vota en contra del pla nuclear britànic

Publicat el 19 de març de 2007 a les 08:58
 
Sobretot, perquè els submarins que transporten els míssils nuclears estan estacionats a Faslane (Escòcia). I l'opinió pública escocesa pot interpretar que el país està assumint, innecessàriament, un risc molt elevat. A més, en una qüestió tan delicada com aquesta, els escocesos poden sentir que la Gran Bretanya ha ferit greument la seva sensibilitat pacifista.
 
A més del desencontre entre Escòcia i el Regne Unit, l'episodi també ha obert un esvoranc al si del Partit laborista. 15 dels 39 diputats laboristes escocesos s'han afegit als diputats de l'SNP i dels Liberals demòcrates escocesos [http://www.scotlibdems.org.uk/], i han votat en contra de la proposta del Govern laborista britànic.
 
El diputat del sud d'Edimburg, Nigel Griffiths, fins i tot ha abandonat el seu càrrec de número 2 dels laboristes a la cambra dels Comuns. "Me'n vaig amb el cor trist, però amb la consciència neta", ha afirmat Griffiths. L'alt càrrec laborista, segons ha dit, ha volgut emular l'exministre d'afers exteriors britànic Robin Cook, que va dimitir just abans de la guerra a l'Irac de 2003.
 
A tot això, el líder de l'SNP, Alex Salmond, es frega les mans perquè, a menys de dos mesos de les eleccions al Parlament escocès, es posa de relleu la distància entre la Gran Bretanya i Escòcia i, al mateix temps, s'obre una crisi al Partit laborista, el seu principal contrincant en els comicis. Salmond ha predit que l'oposició d'Escòcia a l'arsenal nuclear britànic generarà una mobilització similar a la que va provocar la política fiscal de Margaret Thatcher a finals dels 80, que va convertir el Partit conservador en una formació marginal a Escòcia. Salmond també ha ironitzat al mig de la cambra dels Comuns: "Per què carai la gent d'aquesta cambra vol posar armes nuclears en un país que podria ser independent ben aviat", ha dit, en referència a les enquestes que vaticinen una victòria de l'SNP al Parlament escocès.
 
Actualment, la Gran Bretanya té 4 submarins que carreguen 16 míssils nuclears cadascun. Les bombes poden esclatar a una distància de més de 7.400km, i el seu poder de destrucció és vuit vegades més gran que el d'Hiroshima. Ara, el Govern de Blair vol renovar l'arsenal nuclear (veure info)
de la Gran Bretanya, perquè caduca el 2024, i hi ha molts països, com l'Iran, Corea del Nord, la Xina i Rússia, que estan desenvolupant programes nuclear potents. Amb tot, els opositors asseguren que la Gran Bretanya perdrà tota la força de persuasió per convèncer altres països a abandonar els seus plans nuclears. També afirmen que, moralment, no volen que el seu país utilitzi armes per matar indiscriminadament civils i militars.