La meitat de veïns de Barcelona suspèn la gestió de l'Ajuntament per primer cop en més de 30 anys

Dos terços dels enquestats pel baròmetre municipal també creuen que la ciutat ha empitjorat durant l'últim any

Ada Colau i Jaume Collboni, en un dels actes centrals de la Mercè
Ada Colau i Jaume Collboni, en un dels actes centrals de la Mercè | ACN
27 de desembre del 2022
Actualitzat a les 11:16h
La valoració de la gestió de l'Ajuntament de Barcelona cau a nivells mínims mig any abans de les eleccions municipals. Segons el segon baròmetre municipal de l'any, presentat aquest dimarts, la meitat dels veïns considera dolenta o molt dolenta la gestió del govern d'Ada Colau i Jaume Collboni, cosa que no havia ocorregut mai fins ara en l'Ajuntament des que es fa aquesta enquesta, des del 1990. Igualment, la inseguretat i la neteja segueixen sent les problemàtiques principals de la ciutadania.

En concret, un 50% dels enquestats suspèn la gestió del consistori, mentre que un 12% la considera normal i un 35%, bona o molt bona (aquest darrer percentatge no és el més baix de la sèrie històrica). El tinent d'alcaldia i regidor de Pressupostos i Presidència, Jordi Martí, ho ha emmarcat en una "percepció generalitzada negativa de les administracions públiques", ja que un 48% també creu que la gestió de la Generalitat és dolenta i molt dolenta i un 50% ho assenyala del govern espanyol, si bé, en cap d'aquests dos casos, es tracta de la pitjor valoració detectada al baròmetre fins ara.

Segons les dades desgranades pel director de l'Oficina Municipal de Dades, Màrius Boada, un 66% dels veïns també creu que la ciutat ha empitjorat l'últim any (la segona xifra més alta de la sèrie històrica, només per darrere del segon baròmetre de 2019), per un 21% que afirma que ha millorat i un 10% que la veu igual. En aquest cas, sí que es tracta de xifres pitjors que les de Catalunya i l'Estat, els quals poc més del 50% dels enquestats creu que han empitjorat. Malgrat tot, hi ha cert optimisme i un 54% confia que Barcelona millorarà el proper any.

Tal com ocorre des de fa quatre anys, la inseguretat s'erigeix com la problemàtica principal citada per la ciutadania, en un 25% dels casos, seguida per la neteja (16%). Just per darrere, apareixen l'accés a l'habitatge (8%) i la gestió de la política municipal (7%), si bé la suma de dos problemes de circulació com la gestió i organització del trànsit i la congestió de trànsit frega també el 7%.

Les 800 enquestes telefòniques del baròmetre es van realitzar durant el mes de novembre i, com sempre els sondejos de la ciutat previs a les municipals, no incorpora preguntes relatives a intenció de vot o a valoració de líders. Malgrat les dades negatives, Jordi Martí ha assenyalat la "dicotomia" entre indicadors objectius i la percepció de la ciutadania en diversos aspectes, com ocorre en relació a la problemàtica de la seguretat, on els delictes ara han caigut respecte el 2019. Elements com la guerra a Ucraïna i l'alerta per la situació econòmica, opina, perjudiquen la sensació, així com opina que les notes negatives també responen a un "context molt generalitzat d'inestabilitat dels darrers anys".
Arxivat a