La missió de l'Eurocambra sobre Pegasus viatjarà sense saber si es podrà reunir amb el govern espanyol

A tres dies d'iniciar-se la jornada de treball, només el secretari d'estat d'Afers Europeus ha confirmat la seva presència

Jeroen Lenaers, president del comité sobre Pegasus
Jeroen Lenaers, president del comité sobre Pegasus | ACN
Nació
17 de març del 2023
Actualitzat a les 17:22h
La delegació de l'Eurocambra que visita el pròxim dilluns i dimarts Espanya viatjarà sense saber si es podrà reunir amb gaires representants del govern espanyol. A l'agenda que tenen els eurodiputats només figura, per part de la Moncloa, el secretari d'estat d'Afers Europeus, Pascual Navarro, que serà de moment l'únic representant de l'executiu que es reunirà amb el comitè en una reunió el dilluns a les 17 hores.

La missió del comitè a Madrid comença dilluns amb una reunió amb membres de la societat civil. Concretament, els eurodiputats es trobaran amb la responsable de drets humans d'Amnistia Internacional, Virginia Álvarez i també amb la directora de Rights International Spain, Patrici Goicoechea.

Al migdia els eurodiputats es trobaran amb la comissió del Parlament sobre Pegasus. Concretament, amb Òscar Aparicio (PSC), Marta Vilalta i Josep Maria Jové (ERC), Albert Batet i Josep Rius (Junts), Montserrat Vinyets i Xavier Pellicer (CUP), Lucas Ferro (En Comú Podem) i Alberto Tarradas (Vox). La jornada de dilluns acabarà amb una reunió a la tarda amb els periodistes Miguel González (El País), Juanma Lamet (El Mundo) i Javier Chicote (ABC).

Dimarts els eurodiputats es reuniran amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret. En aquesta última reunió també hi participarà el president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, que va ser eurodiputat. Tant el president de la Generalitat com Serret i Maragall figuren en l'agenda en l'apartat de la reunió dels eurodiputats amb víctimes de l'espionatge.
 

Agenda de la missió de l'Eurocambra sobre Pegasus a Espanya by naciodigital on Scribd


 

La delegació


La delegació de la cambra comunitària està formada pel president del comitè, Jeroen Lenaers, i la ponent, la liberal Sophie In't Veld. Per part del Partit Popular Europeu viatgen a Madrid l'eurodiputat i exministre d'Interior Juan Ignacio Zoido i l'eslovè Vladimír Bilcik, mentre per part del grup dels socialdemòcrates hi aniran l'eurodiputat espanyol Ibán García del Blanco i l'austríac Hannes Heide.

Per part dels liberals de Renovar Europa, a banda de la ponent també participa en la missió la polonesa Róza Thun, mentre per part dels Verds hi ha l'eurodiputada d'ERC Diana Riba i per part de l'Esquerra la francesa Anne-Sophie Pelletier. Finalment, també viatgen a Madrid com a part de la missió l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé, del grup dels ultres dels Conservadors i Reformistes Europeus, i Gilles Lebreton, dels ultres d'Identitat i Democràcia.

La missió


El comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús de programaris com Pegasus a la UE es va constituir el 19 d'abril del 2022. Inicialment es va crear pels casos a Polònia i Hongria, però la constitució es va produir justament l'endemà que el grup d'experts en ciberseguretat Citizen Lab revelés el 'Catalangate'. Des d'aleshores, l'enviament d'una missió a Espanya va estar sobre la taula dels coordinadors dels grups al comitè des de l'inici, però la manca de majoria va impedir que s'acordés fins al gener.

La missió a l'Estat arriba després que eurodiputats del comitè ja hagin viatjat a Israel -d'on és l'empresa NSO-, Polònia, Grècia i Xipre i Hongria. A més, arriba enmig de la polèmica perquè l'independentisme acusa PP, PSOE, Ciutadans i Vox de boicotejar la visita a Madrid, entre d'altres, amb la no confirmació de si es podran reunir amb membres de govern espanyol. Els eurodiputats havien demanat trobar-se amb membres de l'executiu espanyol dimarts, dia en què la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha fixat la data per a la moció de censura de Vox.

Les dificultats que estan aflorant per enllestir l'agenda han estat àmpliament criticades pels partits independentistes. ERC, Junts, la CUP, Òmnium i l'ANC van enviar dijous una carta al comitè de l'Eurocambra denunciant que les autoritats espanyoles estan intentant "obstaculitzar" la missió a Espanya. Fonts de la Moncloa, en canvi, neguen que s'estigui "boicotejant" res