Politica

La negociació entre PSC i JxCat promou Núria Marín a la presidència de la Diputació de Barcelona

Els socialistes mantenen converses avançades amb l'espai de Puigdemont i veten la inclusió d'ERC, que també aspira a presidir l'ens i té un acord amb els comuns en el qual no aconsegueix sumar-hi el seu soci a la Generalitat

ARA A PORTADA

Publicat el 05 de juliol de 2019 a les 09:00
La data del ple de constitució està fixada: l'11 de juliol a les 12 del migdia. Però quan falta només una setmana per a la sessió, no hi ha cap acord tancat. Continua sense desencallar-se qui presidirà la Diputació de Barcelona i com es governarà l'ens supramunicipal. Els vetos creuats dificulten que s'edifiqui una entesa definitiva per governar. Ara bé, les converses sí que han servit per perfilar escenaris. El PSC i Junts per Catalunya (JxCat) intenten tancar una aliança que impulsaria Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, a la presidenta de la Diputació. De les negociacions en queda despenjada ERC, arraconada pels socialistes. Els republicans, que també aspiren a presidir l'ens, tenen un acord amb els comuns en el qual no aconsegueixen sumar-hi el seu soci al Govern de la Generalitat, JxCat.

La mateixa Marín ja no defuig la possibilitat de ser la successora de Marc Castells, alcalde d'Igualada i president en funcions. "Estic oberta a contribuir en el que pugui", admet en una entrevista aquest divendres a La Vanguardia. "Estem negociant. No és un tema de predisposició personal, depèn del que necessiti el meu partit", afegeix. Certament, la situació no és senzilla. "L'aritmètica és enverinada", exposa una font coneixedora de les negociacions per retratar les dificultats. Els comuns no accepten que ERC inclogui JxCat en l'acord mentre que el PSC veta els republicans en les converses amb l'espai de Carles Puigdemont, ben encaminades.

Socialistes i republicans estan empatats a 16 diputats, tot i que el PSC va obtenir més vots, i pugnen per quedar-se amb la presidència. ERC voldria aconseguir-la de la mà de JxCat i els comuns. De fet, tenen ja una entesa amb Catalunya en Comú, però la formació d'Ada Colau no vol que el soci dels republicans a la Generalitat entri al govern. Els comuns sempre s'han reivindicat com l'antítesi al que representen els postconvergents, tot i que per retenir l'alcaldia de Barcelona van acabar acceptant una investidura amb els vots de Manuel Valls. Preferirien un tripartit d'esquerres a la Diputació que inclogui el PSC, com ja perseguien a l'Ajuntament de Barcelona, per bé que no es va demostrar possible.

El veto entre socialistes i republicans es manté. No només per les incompatibilitats en l'eix nacional, sinó perquè el PSC és conscient que ara la principal amenaça de vot que té a l'àrea metropolitana, el seu gran bastió, és ERC, que ha experimentat un creixement sense precedents. El PSC ha prioritzat contactes amb JxCat, que forçat pel descens electoral, aspira a tenir quotes de poder a l'ens supramunicipal. "Tothom està negociant amb tothom", exposa una veu que dissecciona les negociacions. "No hi ha res tancat. Està resultant molt complicat", afegeixen altres fonts que coneixen l'estat de les converses, que preveuen una resolució in extremis. De fet, Marín fins i tot podria ser presidenta en un escenari de govern més ampli, si no hi ha un acord que cristal·litzi abans de l'11 de juliol.

Una entesa no avalada pel president Quim Torra

El PSC està posant tota la carn a la graella per fer-se amb la presidència de la Diputació. El partit de Miquel Iceta ha estat hàbil i ha buscat pescar en les aigües remogudes entre JxCat i ERC arran de pactes com el de Sant Cugat del Vallès, on els republicans han arrabassat l'alcaldia a JxCat amb una aliança amb la CUP i el PSC. Tal com va avançar NacióDigital, el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha avançat en el diàleg amb el president del PDECat, David Bonvehí, un escenari que compta amb el vistiplau de la líder a Barcelona, Elsa Artadi, i el president parlamentari, Albert Batet. L'entesa entre socialistes i l'espai de Puigdemont és madura. ERC n'està al marge.

L'operació, però, no compta amb el suport del president de la Generalitat, Quim Torra, incòmode amb eventuals pactes amb els socialistes. Torra té present que, en el cas de Sant Cugat, l'alcaldia quedava en mans d'ERC, però que un moviment a la Diputació suposaria afavorir la presidència de l'ens al PSC.

La solució salomònica: tots al govern

En el cas de no trobar cap desllorigador, la solució salomònica seria l'acord dels quatre actors per repartir-se el pastís. En sortirien guanyant els dos grans grups: el PSC es quedaria amb la presidència i ERC, en proporció, tindria pràcticament un terç del govern de la Diputació. En cas que els cinc diputats dels comuns se'n desmarquessin per no voler estar en un pacte en el qual fos present JxCat, la suma dels 16 diputats socialistes, els 16 republicans i els 7 de l'espai capitanejat per Puigdemont i Torra seguirien sent suficients. 

Es decantarà la balança cap a una de les estratègies que estan liderant PSC o ERC? Algú acabarà avalant un acord a contracor o bé s'imposarà la solució de tots al govern? Queda una setmana i les converses s'estan desenvolupant al màxim nivell i quasi sota secret de sumari per governar una institució que suposa una important injecció de recursos per als partits. De moment, els vetos creuats condicionen el diàleg. Però ja apareixen noms en les travesses per presidir la Diputació. Núria Marín és de les més ben col·locades.