La nit dels gerros xinesos

Felipe González i Miquel Roca protagonitzen una conversa contemporitzadora amb Josep Cuní

Publicat el 11 de juny de 2013 a les 21:40
Felipe González i Miquel Roca, durant la conversa amb Josep Cuní a 8tv Foto: 8tv

Va ser el mateix Felipe González qui va batejar de 'gerros xinesos' allò que també en podríem dir patums de la política, exalts càrrecs que, des de la comoditat de la jubilació -si més no, política-, esdevenen elements tant valuosos com innecessaris. Però si algú creia que la mateixa llibertat que els atorga el fet d'estar retirats de la política els podria convertir en incòmodes, s'equivocava de mig a mig. Poca cosa més enllà de records del passat i valoracions genèriques i contemporitzadores del present.
 
La prova, la conversa -dir-ne debat seria un excès- que han mantingut aquest dimarts a la nit l'expresident espanyol Felipe González i el ponent constitucional i exsecretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya, Miquel Roca, a l'espai '8aldia' de 8tv, presentat per Josep Cuní.
 
La trobada de González i Roca, iniciada amb 25 minuts de retard sobre l'horari publicitat, prometia valoracions clares i explícites sobre la situació actual sobre l'epígraf, certament equívoc, 'Que (ens) està passant', però ha acabat amb una conversa cordial entre dues velles glòries més disposades a deixar constància de la bona gestió que van fer en el seu moment que d'encarar els problemes del present i el futur més immediat.
 
De fet, durant ben bé una hora i quart, González i Roca han passat per sobre dels problemes actuals tot intentant reivindicar que en el seu moment, es van prendre les decisions que semblaven més oportunes i, a l'hora de valorar l'actual crisi, l'esperit contemporitzador ha sobrevolat tothora el plató de 8tv. "Europa sempre l'hem fet a trompicons i ara toca refer el camí per reestructurar", ha assenyalat Roca, i "Merkel no pot ser responsable de tot Europa perquè defensa els interessos alemanys", ha afegit González, sense que cap dels dos presentessin receptes per sortir de la crisi.
 
Un Catalunya/Espanya sense suc ni bruc
 
Ni tant sols el segon bloc de l'espai, el que havia d'afrontar les relacions Catalunya/Espanya ha servit per animar una trobada que ha tornat a encaparrar-se en circumloquis estranys dels quals calia furgar molt per arribar al moll de l'os. Roca ha defensat el pacte constitucional tot assegurant que "no es justificaria una crítica negativa d'aquell moment la necessitat d'una ambició nova" i ha insistit, "d'aquell lema de 'llibertat, amnistia i Estat d'Autonomia', ho vam complir tot". D'acord, però potser el que calia era saber si els dos polítics tenien un discurs clar sobre el procés català i el seu camí cap a l'autodeterminació, i tot i que s'intuïen les posicions d'un i altre, cap dels dos l'ha sabut verbalitzar, tot insistint en vagues crides al diàleg i a evitar la confrontació.
 
Potser el moment més àlgid ha estat quan González ha deixat entendre que, segons com anessin les coses "es pagaria un cost infinit i completament innecessari", i Roca ha recordat que "va ser un error presentar un recurs contra un referèndum", extrem que ha comptat amb la complicitat d'un González que semblava no recordar ni el ribot de Guerra ni el recurs del Defensor del Pueblo.
 
Poca sang doncs per a una trobada en la qual el mateix Cuní ha deixat entreveure, a l'hora de cloure la conversa, que no havia estat prou animada. "Vostès han discrepat poc" els ha etzibat el presentador. I efectivament, ha quedat demostrat que als gerros xinesos no els agrada polemitzar.